Daily Archives: 18.5.2015

Petr Lindák bral stejně jako loni stříbro

Další cenný kov přidal do své kulturistické sbírky Petr Lindák. Sledge hokejista SKV Sharks a kulturista Sportstudia Prima Karlovy Vary v jedné osobě si postříbřil svůj výjezd do Blanska, kde se představil v rámci mistrovství České republiky v kulturistice mužů a masters.

Kouzelným klíčem obnovené Československo

V areálu Psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích na pódiu sálu zdejšího Divadla Za plotem tříčlenný hudební orchestr vítal účastníky a hosty vyhlášení vítězů mezinárodní literární soutěže Kouzelný klíč.

Nárůst HIV pozitivních v Česku je alarmující

Zaměstnavatel zasílá podřízeným email s jeho osobními údaji a plánem budovy, aby věděli, kde se pohybuje. Kontroluje, kam v práci chodí na záchod a kterou kuchyňku používá. Kolegyně ze strachu testují sebe i vnoučata. Tak vypadá realita na pracovišti se zaměstnancem infikovaným virem HIV.

Sociální dávky – 120 miliard korun

Stát vydá na sociální dávky v letošním roce zhruba 120 miliard korun. To je 10 % výdajů rozpočtu. A hned po důchodech také druhá nejvyšší výdajová položka.

Štafeta nevidomých běžců za dva dny zdolala 350 km

Uběhnout 30 kilometrů za dva dny. To není vůbec jednoduché pro člověka, který je zdravý, a co pak pro toho, kdo má handicap? Právě nevidomí sportovci a jejich kolegové se zbytky zraku z týmu nadace Leontýnka o víkendu pokořili štafetovým způsobem celkem 350 kilometrů.

Pochod Praha – Prčice

Už 50. se Češi účastnili dálkového pochodu Praha – Prčice. Na trasách se každoročně pohybuje zhruba 20 tisíc účastníků. Mezi nimi 94 vozíčkářů a zhruba 12 cyklistů.

Stačí průkaz ZTP pro přiznání příspěvku na auto?

Dotaz: Kdo může požádat o příspěvek na auto? Stačí mít průkaz ZTP a nebo příspěvek na mobilitu? A kde si mám o příspěvek zažádat?

AFP: Francouzští šéfkuchaři se přizpůsobují hostům alergikům

Francouzští šéfkuchaři ocenění michelinskými hvězdičkami se v průběhu času naučili přizpůsobovat se alergiím, které jsou u jejich hostů stále častější. „Vysoká gastronomie“ stále uspokojuje mlsné jazýčky, ale bere v úvahu tyto nemoci, píše agentura AFP.

„Před dvaceti lety jsme nevěděli, co máme dělat, když nás host informoval, že má nějakou alergii. Dostal artyčok a nějaký salát. Dnes nám to nepůsobí žádné potíže,“ tvrdí Piet Hiet Huysentruyt, majitel restaurace Likoké ve městě Les Vans na jihu Francie.
Laurent Pourcel z restaurace Jardin des Sens v jihofrancouzském Montpellieru připomíná, jak jsou dnes alergie rozšířené. „Jsou stále častější. Když máte stůl s pěti či šesti osobami, pak jedna z nich bude určitě alergik,“ říká. „Denně máme jednoho nebo dva hosty s alergií,“ dodává.
Alergiemi se v dubnu v Montpellieru zabýval i gastronomický festival, jehož se zúčastnili šéfkuchaři z deseti zemí Středomoří a jemuž předsedali slavní šéfkuchaři Alain Ducasse a Joël Robuchon. Zdůraznili, že středomořská kuchyně je výborný spojenec právě pokud jde o alergie.
„Je v ní méně mléčných výrobků, másla a brambor. Používá se více olivový olej, ryby a zelenina,“ uvádí Hermance Jopletová z restaurace nově vyznamenané michelinskou hvězdičkou Le Castellaras nedaleko Cannes. „Olivový olej je lépe stravitelný, tělo jej lépe přijímá,“ potvrzuje nutriční poradce Christian Recchia.
Alain Ducasse ve své restauraci Plaza Athénée v Paříži vyškrtl z jídelníčku maso. V podniku Louis XV. v Monaku se používá méně soli, méně cukru, méně tuku a méně živočišných proteinů. Jinde kuchaři na žádost hostů přizpůsobují jídelníček a mění složení svých omáček, pokud na je host na nějakou ingredienci alergický. Pro ty, kdo nesnášejí lepek, mají všichni kuchaři v zásobě bezlepkový chléb, který si předem připravují a skladují v ledničce.
Vegetariáni nemají žádné problémy. Nejobtížnější jsou alergie na laktózu, konstatuje Fabien Lefebvre z nově vyznamenané restaurace Octopus v Béziers na jihu země. Olivový olej může nahradit máslo. „Řešením může být také vařit bez tuků,“ říká Lefebvre, který hostům mimo jiné nabízí rybu vařenou v páře s mořskými řasami.
„Můžeme sestavit tříhvězdičkové menu, jestliže jsme včas upozorněni. Připravovat něco na poslední chvíli je mnohem těžší,“ připouští Huysentruyt, který je sám diabetik.
Tento bývalý autor kulinářských pořadů ve vlámské televizi a autor úspěšných kuchařek stále hledá nové cesty. Okoun mořský na sádle s telecím mozečkem a uzeným masem se pro nemocného změní na okouna s květákovým krémem a zeleninou.
Šéfkuchařům se ovšem nelíbí směrnice Evropské unie, která vstoupila v platnost loni v prosinci a která zavazuje výrobce potravin a kuchaře, aby informovali hosty o přítomnosti 14 nejrozšířenějších alergenů ve svých ingrediencích. Jsou to například oříšky, sója, obilniny obsahující lepek, korýši, mléko nebo vejce.
Zatím se jen málo významných šéfkuchařů tomuto nařízení podřizuje. „Naším cílem je, aby byli lidé spokojeni. Zákazník zase oprávněně předpokládá, že ho nezradíme,“ říká Marc de Passoria Peyssard z restaurace Esprit de la Violette v Aix-en-Provence.

Nikaragujské prostitutky se vzdělávají v právu

Cony vyměnila přiléhavé oblečení za šaty až ke kolenům. Šla totiž na svůj první právnický kurz, na němž se má šedesát nikaragujských prostitutek vzdělat tak, aby mohly vykonávat profesi smírčích rozhodců, napsal francouzský deník Le Monde.

Lékárníci budou měřit zájemcům zdarma tlak

Při příležitosti Světového dne hypertenze, který připadá na dnešní den, budou lékárníci od pondělí do pátku měřit zájemcům ve vybraných lékárnách zdarma tlak a poskytnou jim preventivní rady.