Na jihu Čech přibývá žen, které se živí prostitucí

Na jihu Čech se zvyšuje počet žen, které se živí prostitucí. Podle odhadů neziskové organizace Rozkoš bez rizika jich v sexbyznysu pracuje asi tisícovka. Se sanitkou do terénu zpravidla vyjíždí tříčlenný tým složený ze zdravotních sester a sociálních pracovnic.

Jen v posledním roce stihl českobudějovický tým kontaktovat přes 150 nových sexuálních pracovnic. Roste také počet žen, které s touto prací začínají ve velmi mladém věku. Dnes řekla koordinátorka zdravotní práce jihočeského týmu organizace Zuzana Kafková.

Stálé problémy s prostitucí mají v příhraničních oblastech kraje – v Českých Velenicích, Strážném i Dolním Dvořišti.

„Je to nekonečný byznys, trvá poptávka z Rakouska i Německa. Když s něčím 15 let bojujete a neustále se vám to vrací, tak upřímně: nabudete pocitu marnosti a beznaděje. Rozpočet bychom museli mít jen na správní řízení s prostitutkami. Máme sice vyhlášku, která omezuje takovou činnost, ale vymahatelnost sankcí je nulová,“ řekl starosta Strážného Jiří Vacek. Prostituce podle něj kulminuje v létě, kdy přijíždějí motorkáři z Německa, a klesá na podzim, kdy u silnice vydrží jen málokterá z žen.

Policie tam dojíždí z 25 kilometrů vzdáleného Vimperku. Nakonec bylo podle starosty schůdnější domluvit se s pasáky, že prostitutky nebudou postávat po ulicích, ale jen v okrajových částech katastru obce. Dříve bývalo v obci asi osm nočních klubů, dnes jsou tři čtyři. Počet žen u silnice se teď snížil z 12 na asi tři.

Také v Českých Velenicích vedou podle starosty Jaromíra Slívy s prostitucí na ulici neustálý boj. Strážníci přestupkové komisi pravidelně předkládají spisy. Radnice má vyhlášku, kterou pouliční prostituci omezuje v zastavěné části obce, ale ta problém neřeší. „Starostu dělám 11 let a posun v legislativě je minimální. Snad klíčový byl nález Ústavního soudu, že obce mohou takovou činnost regulovat na části území katastru,“ konstatoval. Stále neplatí povinnost, aby ženy živící se sexem měly povinné zdravotnické prohlídky anebo odváděly daně ze mzdy.

Nejlepší přehled o prostituci a s ní spojenými zdravotními riziky a drogovou závislostí tak mají neziskové organizace. Sexuální pracovnice v Jihočeském kraji pravidelně navštěvuje sanitka sdružení Rozkoš bez rizika s nabídkou sociálních a zdravotnických služeb.

„Zejména mezi mladými cizinkami z Rumunska je malá povědomost o pohlavních chorobách. Roste také zájem mužů o sex bez kondomu, ženám za takovou službu nabízejí příplatek kolem 500 korun,“ řekla vedoucí jihočeského týmu R-R Olga Hynoušová. Delší dobu ve velkých městech přibývá žen, které nabízejí privátní sexuální služby.

Se sanitkou do terénu zpravidla vyjíždí tříčlenný tým složený ze zdravotních sester a sociálních pracovnic. Výjezdy jsou převážně v nočních hodinách a návštěvy klubů musí být vždy předem dohodnuty s jejich „manažery“. V poslední době třeba pracovnice týmu zaznamenaly zvýšený počet chorob u prostituek ve Strážném. Dnes se chystají na výjezd na Táborsko.

„Asi z jedné čtvrtiny až třetiny patří k našim klientkám cizinky, takže letáčky i další preventivní publikace máme v několika jazycích a někdy využíváme i služeb tlumočníka,“ uvedla Hynoušová.

Nestátní nezisková organizace Rozkoš bez rizika zaměřená na prevenci a léčbu sexuálně přenosných chorob pro osoby s rizikovým sexuálním chováním a životním stylem existuje v Česku přes 20 let. Má tři pobočky – v Praze, Brně a v Českých Budějovicích, devět týmů pracujících ve 12 krajích a k dispozici má i mobilní ambulanci s gynekologickou ordinací.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.