Program Adaptabilita pomáhá nevidomým

Počet zrakově postižených se zvyšuje, neboť mnozí přicházejí o zrak kvůli onemocnění či úrazu. Existují instituce, které jim pomáhají na cestě zpět do běžného i pracovního života.

Naštěstí ano a je jich rovnou několik. Mezi takto prospěšné organizace se řadí i sdružení Okamžik, které díky téměř pěti milionové dotaci z Operačního programu Praha – Adaptabilita usnadňuje vstup na trh práce osobám s těžkým zrakovým postižením. Založením Hmateliéru vznikla chráněná dílna, kde se nevidomí učí speciálním keramickým technikám práce s hlínou bez použití hrnčířského kruhu.

Pod jejich rukama tak vznikají opravdu zajímavá řemeslná až umělecká díla, která může obdivovat i široká veřejnost, a to od 7. listopadu do 4. prosince letošního roku v Galerii POD RADNICÍ, kde proběhne výstava nevidomých sochařů pod názvem NASLEPO. Tuto sochařskou výstavu doprovodí fotografie zrakově postižené fotografky Jany Morávkové. Výstavu pořádá samotné sdružení Okamžik ve spolupráci s Městkou částí Praha 3.

„Z Operačního programu Praha – Adaptabilita jsme celkově podpořili více než 900 projektů a jsem opravdu velmi ráda, že evropské dotace rozdělujeme i na podporu tohoto typu aktivit. Chráněné dílny obecně považuji za unikátní možnost návratu do pracovního života jakkoliv znevýhodněným osobám, které potkal nelehký osud. I proto oceňuji možnost financování těchto institucí také v příštím programovém období 2014 – 2020, pro které připravujeme Operační program Praha – pól růstu ČR,“ uvádí radní Eva Vorlíčková, která zodpovídá za agendu evropských fondů na pražském magistrátu.

Ředitel Okamžiku Miroslav Michálek ještě dodává: „Ve Hmateliéru díky podpoře z Operačního programu Praha Adaptabilita jsou v tomto a příštím roce pracovně zapojeny dvě nevidomé lektorky a další nevidomí klienti, kteří se ve speciální technice zdokonalují, ale také již vyrábějí prodejné výrobky. Na výstavě pak zkušení i novopečení řemeslníci představí své umělecky hodnotné výrobky vedle děl dalších nevidomých sochařek P. Vogelové, B. Přikrylové a jiných. Potěšující pro mne je, že si jedna z lektorek, A. Horná, vedle práce v Hmateliéru rozjíždí i svůj vlastní ateliér. To je smysl našeho snažení – pomoci nevidomým i na nechráněný trh práce.“

Více informací o podpořených projektech i připravované výstavě naleznete na webových stránkách www.oppa.cz, informace o aktivitách sdružení Okamžik naleznete na webových stránkách www.okamzik.cz.

Tisková zpráva
Parlamentnilisty.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.