Co mi tedy je? ptají se lidé v Ostrově

Pacientům z regionu, důvěřujícím takzvané celostní medicíně, mohou pomoci rady odborníků a terapeutické plány. Kromě Ostrova je nabídne i pracoviště ve Varech. Rozhovor MfD s lékařem Zbyňkem Pauchem.

Pacient Karel přišel s bolestmi krční páteře vystřelujícími do hlavy, občas měl i točení hlavy. Praktický lékař mu předepsal léky proti bolesti, ty však stav nezlepšily. Poté byl u neurologa a následně u ortopeda. Oba odborníci jej důkladně vyšetřili, ale nenalezli příčinu bolestí.

„Podstoupil masáže krční páteře, ale efekt byl jen krátkodobý. Při vyšetření jsem nalezl zvýšené napětí šíjových svalů a blokády krční páteře.

Pacient se svěřil, že je v poslední době velmi unaven,“ řekl lékař Zbyněk Pauch, který má soukromé rehabilitační pracoviště v Ostrově. Lékař postupně zjistil, že pan Karel soukromě podniká a má problémy s pronajímatelem, který nabídl provozovnu jiné firmě.

– Jak celý případ skončil?

Právníci nepomohli, musí se přestěhovat. Vysvětlil jsem mu, že svalové napětí šíje a s tím související bolesti hlavy jsou ze stresu, který prožívá. Když si to uvědomil, napadlo ho řešení. Upustil od dalších právních sporů a velmi rychle si našel novou provozovnu. Při další návštěvě uvedl, že jeho obtíže jsou podstatně menší. Pokračoval jsem v léčbě manuálními rehabilitačními technikami a akupunkturou a stav se brzy zcela upravil.

– Co je celostní nebo též psychosomatická medicína?

Jde o přístup, který zkoumá vztahy mezi tělesnou, neboli somatickou a duševní, tedy psychickou stránkou člověka. Vysvětluje především vliv psychických funkcí na chod organismu. Jde o komplexní přístup k člověku a jeho zdraví a odhalování skutečných příčin nemoci.

– Jaké má veřejnost o psychosomatice největší zkreslené představy?

Celostní léčbu si někdy pacienti pletou s léčitelstvím. Vzdělaný léčitel má sice celostní pohled na choroby, ale chybí mu medicínské vzdělání. A navíc není právně odpovědný za poškození svého klienta. Název psychosomatická medicína zase vyvolá u někoho dojem, že jde o léčbu čistě duševních chorob. Někteří pacienti si myslí, že bylinné kúry, masáže, kineziologie, jóga, akupunktura a další mohu zcela nahradit standardní léčbu. Vždy jde o doplňující terapii. Samotné mohou být nasazeny pouze u takzvaných funkčních postižení, kdy chybí objektivní příznaky choroby, ale vždy pod dohledem lékaře.

– Je v Karlovarském kraji lékařské pracoviště, které se soustavně zabývá celostní medicínou?

Mám soukromé rehabilitační pracoviště v Ostrově. Zde se celostní medicíně věnuji zatím jen v malém rozsahu. V prosinci zahájí svou činnost specializované pracoviště celostní medicíny na poliklinice Bezručova 10 v Karlových Varech.

– Musí pacienti v ordinaci platit?

Ano, celostní léčba bohužel není hrazena zdravotními pojišťovnami.

– Mohou za chřipku jen viry?

Všichni víme, že chřipka je způsobena virem. Málokdo včetně lékařů si klade otázku, proč u někoho nemoc vznikne a u druhého nikoliv, nebo se projeví jen minimálními obtížemi. Již ve druhé polovině 19. století se ptal Louis Pasteur, objevitel bakteriálních původců nemoci: Co je pro bakterii na člověku tak zajímavého? Dnes již víme, že je to snížení imunity – obranyschopnosti organismu. Vedle nezdravého životního prostředí a chronických chorob je to hlavně deprese, která snižuje obranyschopnost. Nezvládnutý stres vede k depresím, kterými trpí řada lidí.

– Platí to také u imunitních chorob?

Některá onemocnění štítné žlázy a řada revmatických chorob jsou označovány jako autoimunitní choroby, kdy organismus vytváří protilátky proti vlastní tkáni. V současné době existují názory, že i zde hraje důležitou roli stres. Řada odborníků dnes soudí, že i na vzniku rakoviny se kromě genetických faktorů výrazně podílí i takzvaný bazální stres. Jde obvykle o více neřešených těžkých problémů v zaměstnání, v rodině a podobně.

– A co bolesti zad?

Z řady vědeckých pozorování vyplývá, že většina bolesti zad a krční páteře vzniká z nadměrného napětí některých svalových skupin. Jiné svaly jsou naopak ochablé. Vzniká tak svalová nerovnováha, která nepříznivě ovlivňuje stabilitu páteře a kloubů. A proč jsou některé svaly trvale v napětí? Protože jsou mimo jiné ovlivněny i napětím psychickým – stresem. Bohužel jsme si tak zvykli na hektický životní styl orientovaný na bohatství, výkonnost a image, že stres považujeme za normu. Ale není tomu tak. Příroda vymyslela stres jako obrannou reakci na akutní nebezpečí. Výsledkem je chování typu útok nebo únik. Běžné životní situace, jako například bývají konflikty na pracovišti, rodinné neshody a obtížné splácení hypotéky, nemůžeme řešit tímto prastarým přírodním způsobem. Pokud nenalezneme cestu k uspokojujícímu řešení, často problém podvědomě potlačujeme – polykáme. Psychologové soudí, že co pacient potlačuje, co nezvládá, čemu se nepostaví, či co se nenaučil, to podvědomě přesunuje do svého tělesného „já“, kde se to dříve či později projeví jako příznak nemoci.

– Objeví moderní diagnostická technika příčinu nemoci?

Současná moderní medicína, někdy označovaná jako biologická, hledá vždy nějakou objektivní příčinu. Je statisticky zjištěno, že u 60 procent pacientů lze příčinu obtíží bezpečně zjistit pomocí odběrů, rentgenu, CT vyšetření, sonografie, magnetické rezonance a dalších. Nalezené změny se léčí pomocí léků, fyzikální terapie, obstřiky, operacemi a tak dále. Ale u 40 procent pacientů s typickými tělesnými problémy objektivní nález chybí. Pro normálního lékaře je to neřešitelný problém. Pacient je odeslán k jinému odborníkovi, ten však stav nemůže uspokojivě vyřešit. Často jde o bolesti hlavy, zad, svalů, brnění končetin, závratě, pálení žáhy, poruchy trávení, časté infekce, hučení v uších, chronickou únavu, nebo jiné „nevysvětlitelné“ obtíže, které přicházejí znovu a znovu.

– Jaký je první krok k vyléčení?

Pokud pochopíme, jak velký vliv na zdraví má způsob života a neřešené problémy, je to první krok k vyléčení. Pak je třeba navštívit lékařské pracoviště zabývající se celostní medicínou. Pracoviště nezasahuje do léčby jiných lékařů. Vypracuje však terapeutický plán. V něm musí být zohledněny základní pilíře zdravého životního stylu -stravovací návyky, přiměřená pohybová aktivita a rehabilitace a též osobní management. Stále více pacientů chápe, že i pomoc erudovaného psychologa je zde velmi užitečná.

Vladimír Zedník
Mladá fronta DNES http://www.idnes.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.