Neziskovky chtějí zvýšit odměny pěstounům

Příliš mnoho nemocných a postižených lidí žije trvale v ústavech, a to včetně dětí. Upozornila na to sdružení, která se zabývají lidskými právy. Chtějí, aby pěstouni, kteří se o ně starají, dostávali více peněz.

 

Podepsali se pod výzvu, ve které žádají nápravu. Problém je podle nich v systému financování. Více peněz by měly dostávat rodiny a pěstouni, kteří se o nemocné a postižené starají. Uvedla to reportáž Prima FTV.

7letá Eliška trpí herpetickou meningoencefalitidou. Neumí mluvit, má oboustranné poškození mozku, zřejmě nebude nikdy chodit. Přesto má štěstí. Její matka si ji nechala doma.

V ústavech v Česku přitom končí lidé s daleko lehčími postiženími i bez nich. V různých ústavních zařízeních u nás žije 100 tisíc dětí a dospělých.

Milena JOHNNOVÁ, Jednota pro deinstitucionalizaci:“Problémem je naše neschopnost těm lidem pomoci tak, aby mohli v tom přirozeném prostředí zůstat.“

V ústavech vládne přísný režim. Společné jídlo v přesně danou dobu, hromadné koupání, kontroly několikrát během noci. Soukromí veškeré žádné.

Někteří tak prožijí celý svůj život. Navíc ústavní péče je drahá a ne všechny peníze jdou na péči samotnou. Nemalá část jich padne na opravy a údržbu rozlehlých areálů.

Leona MARSCHAVELLOVÁ, Eliščina matka:“Do ústavu určitě nikdy, nikdy bych Elinku nedala.“

Michaela NĚMCOVÁ :“Mám ty děti 4 a ten můj syn s postižením chci, aby vyrůstal stejně jako oni.“

Právě děti s postižením prý doplácejí na ústavní péče nejvíc. V Česku jich je takřka tisíc. Specializovaný ústav je přitom jen jediný. A tak velmi často bývají děti dohromady s dospělými. Z areálu se prakticky nedostanou. Navštěvují v nich i školy.

Petra KAČÍRKOVÁ, organizace Lumos:“Místo aby jim to pomáhalo rozvíjet jejich potenciál, kterého i přes své postižení můžou dosáhnout, tak stagnují nebo jdou často dolů.“

Česko za příliš velký počet v ústavech kritizoval i evropský komisař pro lidská práva. Podle neziskových organizací se situace hned tak nezmění. Změnit by se totiž musel celý způsob financování. V tom současném dotace stále zvýhodňují ústavy před přirozeným prostředím.

podle Prima FTV zaznamenala invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.