Projekt Praha na dotek

ilustrační foto: Flickr.com

Projekt Praha na dotek nabízí trochu jiný pohled na město. Místo prospektů speciální knihy. Parta nevidomých a jejich čtyřnozí pomocníci se vydávají na túru po Hradčanech. Prohlídka metropole, jak ji neznáme.

 

 

reportáž České televize

Radka, Libuše, Petr, Jiří a jejich čtyřnozí pomocníci se vydávají na túru po Hradčanech.

V hlavní roli hmat, sluch a velká dávka fantazie. Jejich první zastávka, Loretánská zvonkohra. Projekt Praha na dotek nabízí trochu jiný pohled na město. Místo prospektů speciální knihy, kde jsou památky vyobrazeny plasticky.

Lea SKANDEROVÁ, majitelka cestovní agentury:
Ve spolupráci se sjednoceným svazem slabozrakých a nevidomých jsem zorganizovala školení pro své průvodce, aby nabídli těm klientům maximální možný zážitek.

Libuše;, :
Právě třeba já jako člověk slabozraký občas nevidím detaily a tak, takže jsem ráda, když mi to někdo popíše.

Průvodcovství a příprava turistických tras má tady svá pravidla, předměty musí být zajímavé na poslech a hlavně na dotek. Na staré radnici se skupinka setkává hned se dvěma takovými exponáty, s pražským loktem nebo se sgrafitovým vzorem. Od Lorety vedla trasa prohlídky do Schwarzenberského paláce. Tady mohli nevidomí obdivovat staré barokní mistry, osahat si mohli třeba sochy Matyáše Brauna nebo Ferdinanda Brokoffa. Dotýkání se exponátů povoleno, psi vítáni. Výstava Doteky baroka nabízí 14 odlitků soch, každý opatřený popiskem v Braillově písmu. Odpočinek po namáhavé prohlídce ocenili hlavně asistenční psi.

Radka;, :
Mě určitě nejvíc zaujaly sochy, protože jsem nikdy neměla možnost je vidět takhle zblízka.

Jiří;, :
Já jsem poměrně nedávno ještě viděl, takže spoustu věcí si ještě pamatuju a znám, ale ne všechny detaily, takže samozřejmě každý poznatek se hodí do té mozaiky.

Vedle Schwarzenberského paláce a Pražského hradu mohou zájemci s průvodcem poznávat i Staré Město nebo Kampu. Na nevidomé a slabozraké pamatuje ale třeba i Anežský klášter nebo Muzeum hlavního města Prahy.

reportáž České televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.