Herna má pomoci dětem s traumaty

Děti i dospělí z Dětského domova Dolní Čermná měli v pátek malou slavnost. Dostali novou psychoterapeutickou hernu. „Tato herna pomáhá postupnému zpracování traumat a těžkých životních zážitků z dětství. Neboli jinou formou odbourat emoční stres dětí, v příjemné atmosféře mohou emoce vyplout spíše na povrch a pak se s nimi pracuje,“ řekl ředitel Dětského domova Pavel Skřeček.

Nápad a podnět vytvořit takové místo pro zklidnění dětí vzešel od psycholožky Terezy Černohousové, která je zaměstnancem dětského domova v Dolní Čermné jeden rok. „Terapeutická herna je jedinečná tím, že umožňuje dětem takzvaný přechodový rituál, změnu prostředí a snadnější přeladění k jinému způsobu práce. Děti si ji spojí se svobodou projevu a bezpečím, veškeré vybavení slouží terapeutickým cílům,“ řekla Tereza Černohousová.

V dětském domově je v současné době umístěno 42 dětí, z nichž mnohé mají zdravotní omezení nebo zdravotní postižení. Pro tyto děti zajišťuje personál domova různé druhy léčebně-nápravných aktivit jako například canisterapie a hipoterapie. Nově zbudovaná herna pro 24 dětí v Dolní Čermné bude sloužit mimo jiné i k arteterapii.

„To je obor, který využívá výtvarný projev k redukci psychosomatických obtíží a konfliktů ve vztazích. Přináší zklidnění, uvolnění a možnost vyjádření svých emocí,“ vysvětlil Pavel Skřeček.

Dětský domov Dolní Čermná je zařízení takzvaného rodinného typu s dvěma pracovišti v Horní a Dolní Čermné s celkovou kapacitou 54 lůžek.

V letech 2008 – 2010 se uskutečnil projekt modernizace na zařízení rodinného typu. V současné době tam fungují tři rodinné skupinky s dětmi ve věku od 3 do 18 let.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.