Roztroušená skleróza se již léčí včas

ilustrační foto: Flickr.com

Možnosti moderní léčby roztroušené sklerózy se pro české pacienty zlepšily. Nemocnice již dodržují vládní nařízení, že do 1 měsíce od zjištění nemoci se musí s léčbou začít.

 

Indikační kritéria v ČR jsou ale přísnější než ta mezinárodní a léčba se tak nezačíná hned po prvním záchvatu jako v jiných zemích. „Vyhlídky pro pacienta jsou tím pádem horší,“ míní vedoucí centra pro léčbu RS Všeobecné fakultní nemocnice profesorka Jana Havrdová.

„Nově diagnostikovaní jsou na tom relativně dobře, horší je to s těmi, kterým byla nemoc zjištěna už dřív,“ podotkla.

Problém je podle ní i v tom, že center je stále stejně, tedy 15, a se stejným počtem personálu, i když pacientů přibývá.

Její centrum pečuje až o 4000 pacientů s osmi lékaři na necelé úvazky, péči hradí pojišťovny.

Fyzioterapeuty a psychology platí centrum z nadačního fondu. Potvrdila, že dřívější výpadky ve financování se neopakují, v tom vládní nařízení pomohlo.

Centra ale předem nevědí, kolik peněz dostanou. Managementy je tlačí k úsporám, ke konci roku už prý nemají zařazovat nové pacienty do biologické léčby. „Ve skutečnosti pojišťovny na konci každého roku řeknou, že jsme peníze nedočerpali,“ řekla profesorka.

Ocenila, že loni se podařilo díky nadačním penězům začít budovat celostátní registr pacientů s RS. Zatím se zapojilo osm center, dalších sedm čeká, až managementy nemocnic uzavřou smlouvy.

Vkládání dat hradí nadační fond. Podle Havrdové by tento registr měl budovat a financovat stát, jako je to ve Francii či Skandinávii.

V ČR trpí vážným neurologickým onemocněním mozku či míchy 17.000 až 20.000 lidí, počty rostou. Moderní biologickou léčbu dostává zhruba 6000 nemocných. RS se většinou objeví mezi 20. až 40. rokem věku, častěji postihuje ženy. Bez účinné léčby končí pacienti na vozíku.

Ještě loni museli pacienti o léčbu bojovat. Biologickou léčbu roztroušené sklerózy totiž přestala VZP hradit více než dvěma stovkám pacientů. Ti  se bouřili a vinili pojišťovnu ze zhoršení jejich zdravotního stavu.

Pojišťovna kontroly se hájila tím, že na léčbu jdou nemalé prostředky. Za roke kolem miliardy korun. Měsíční léčení biologickou léčbou stojí od 20 do 40 tisíc korun. Bez biologické léčby jsou náklady nižší. Pohybují se mezi 5 až 18 tisíci korunami měsíčně.

Ministerstvo zdravotnictví na situaci kolem úhradových tahanic, jež jsou dlouhodobé, zareagovalo tím, že do nařízení vlády dalo lhůtu. Ta říká, že pacienti s roztroušenou sklerózou se musí k biologické léčbě dostat nejpozději čtyř týdnů od diagnózy.

Devět pacientů ze severu Čech předloni v lednu oznámilo, že se úhrad budou domáhat soudně. Na žaloby ale nedošlo, protože provozovatel tamějšího zdravotnického zařízení rychle couvl a peníze na léčbu našel.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.