První nemocnice najde dobrovolníky pacientům s vývodem

ilustrační foto: PhotoRack

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze jako první zařízení v ČR zprostředkuje přímo v nemocničním areálu dobrovolníky svým pacientům s umělým vývodem ze střev nebo močovodu. Jako první navštívili před pár dny tito dobrovolníci první chirurgickou kliniku.

Nemocnice navázala na konci minulého roku spolupráci s organizací České ILCO, což je sdružení pacientů s umělým vývodem neboli stomiků. Spoluprací s touto organizací se rozšířilo spektrum dobrovolnických programů v nemocnici.

Podle náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání Dity Svobodové je přítomnost těchto dobrovolníků v prostorách nemocnice důležitým mezníkem. Tito dobrovolníci jsou obvykle sami také stomici, kteří se svým problémem již naučili žít.

Pacienti, kterým byl vývod zaveden, se hned po operaci mohou díky dobrovolníkům začít seznamovat s úskalími, která život se stomií přináší, a získávat praktické rady od dlouholetých pacientů. Ti jim nejen poradí v záležitostech běžného života, jako je vhodné stravování nebo oblékání, ale na vlastním příkladu jim ukážou, že se nadále dá žít plnohodnotným životem.

Přítomnost dobrovolníků tak pomůže pacientům lépe se vyrovnat s novou životní situací. „Stomie nadále patří k určitému tabu, o němž neradi hovoříme. Stomici musejí řešit nejen zdravotní problémy, ale i problémy sociální a psychické. Dobrovolníci tak doplňují práci zdravotníků a jejich přínos je zcela nenahraditelný,“ shrnula Svobodová.

Dobrovolnictví má v této nemocnici dlouhou tradici. Loni se do projektu zapojilo 11 klinik. Nemocnice spolupracuje například s humanitární organizací ADRA, sdružením Amélie, které pomáhá onkologicky nemocným a jejich rodinám, či se společností Celé Česko čte dětem. Například z organizace ADRA navštěvovalo loni pacienty 49 dobrovolníků, kteří věnovali pacientům téměř 495 hodin, v průměru tráví dobrovolník u pacienta 1,5 hodiny. Součástí dobrovolnického programu je i canisterapie, velký úspěch měla fenka Olívie, která se svou chovatelkou pravidelně dochází za geriatrickými pacienty.

ilustrační foto: PhotoRack

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.