Unikátní operace kolenního kloubu v Brně

ilustrační foto: Adam-Ciesielski-sxc.hu

Lékaři v Brně provedli operaci, při níž jako první v Česku aplikovali kolagenový implantát do kolenní chrupavky. Operovaným byl sedmadvacetiletý muž, který trpěl silnými bolestmi způsobenými defektem chrupavky. Před operací vyčerpal všechny běžně metody léčby.

„Operace trvá 45 minut a stojí asi 40.000 korun,“ řekla Jitka Kellnerová, ředitelka nemocnice SurGal Clinic, kde se zákrok uskutečnil.. Zanedlouho by ji podle Kellnerové měly hradit pojišťovny. Jako první si ji do sazebníku služeb zařadila Vojenská zdravotní pojišťovna.

Materiál podobný vlastní tkáni se vloží se do defektu a slouží jako výplň k vytvoření vlastní chrupavky. „Od operace se vytvoří zhruba za půl roku,“ řekla ředitelka.

Operace se podle ní v Brně uskutečnila jako první v zemi, nicméně ve světě už s ní mají zkušenosti. „Nejmodernější metodu používají lékaři v jiných zemích už asi tři roky. Nejvíce se jich provedlo v Německu, Rakousku, Itálii a Španělsku. Zhruba 2000 implantací hovoří o skvělých výsledcích,“ doplnila Kellnerová.

Metoda je k pacientovi šetrná. Ušetří mu další operační výkony.

Během šesti týdnů od zákroku se implantát kompletně přihojí k chrupavce a pacient může nohu začít používat. Kompletní přeměna v chrupavku nastane po půl roce, za rok může pacient naplno sportovat a věnovat se i kontaktním sportům.

Prvním pacientem byl sedmadvacetiletý Jan Šibřina z Brna. Závodně hrál fotbal a futsal, ale kvůli několika operacím kolena musel přestat. „Mám několik plastických operací. Koleno mě bolelo, tak jsem přišel s nadějí, že se to vyřeší. Rád bych znovu sportoval,“ dodal Šibřina.

ilustrační foto: Adam-Ciesielski-sxc.hu

1 komentář

  1. Prosím o sdělení na můj e-mail,zda je možné mě píchnout gel do kolene?Kde je to možné provést a kolik to stojí Kč?Mám koleno v pokročilém stadiu,chybí chrupavka.Zde jsem se dočetla,že vstříknutý gel napraví i vyhřezlou ploténku.
    Moc děkuji za odpověď.Zdravím Poldová.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.