Mohu na nemocenské venčit psa?

ilustrační foto: Paolo Neo / public domain photos

Může člověk, který marodí a žije sám, jít vyvenčit psa v době mimo povolené vycházky, když je na nemocenské? Nechci, aby mi v případě kontroly hrozila nějaká sankce….Odpověď poradny invArena.

Všeobecně platí, že jedinou omluvou pro to, když Vás kontrola nezastihne doma, je, že v té době jste zrovna u lékaře. Není proto možné tvrdit, že musíte venčit psa, ať už se to zdá sebevíc nesmyslné, protože pes se jednoduše sám vyvenčit nemůže. Jediným řešením proto je, že se budete muset domluvit s někým, kdo Vám psa vyvenčí.

Někteří lidé si také myslí, že mohou používat jako omluvu například situaci, kdy si mimo vycházky šli nakoupit potraviny, protože ty jsou přece pro přežití potřebné, ale ani s touto uvedenou omluvou nemocný neobstojí.

V případě, že nemocný vůbec vycházky nedostane a žije sám, nemá tedy nikoho, kdo by mu nakoupil a zajistil vše potřebné, je situace neměnná. Ven může pouze, když jde k lékaři. Situace se dá vyřešit například nějakou pečovatelskou službou, která mnohdy nabízí jednorázový příchod pečovatele, který dotyčnému pomůže zajistit vše, co potřebuje, tedy i nákup potravin.

Může se také stát, že vycházky, které Vám lékař napíše, se Vám z nějakého důvodu nehodí do denního časového harmonogramu. Lékař by měl být ochotný vyjít vstříc Vašim požadavkům a upravit vycházky, aby se to nemocnému hodilo. Jen stěží se ale asi bude hledat režim vycházek tak, aby to vyhovovalo i potřebám Vašeho psa. Pokud ale potřebuje vyvenčit s nějakou pravidelností, je určitě šance se s lékařem domluvit.

Běžnějším příkladem může být, že žijete na vesnici, nemáte auto a autobus do města, kam jezdíte na nákupy, vám jede ve třináct hodin. Vy však máte vycházky až od čtrnácti hodin. Jedná se o situaci, kdy by s každým rozumným lékařem měla být možná domluva a mohl by vám režim vycházek upravit.

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: Paolo Neo / public domain photos

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.