Jaké nové příspěvky dává VZP?

OTÁZKA : Jaké výhody připravila na letošní rok Všeobecná zdravotní pojišťovna pro své klienty? Konkrétně my máme jedno malé dítě a žena je těhotná. Mohou získat od VZP nějaké finanční příspěvky?

ODPOVĚĎ:

VZP od letošního roku výrazně zjednodušila poskytování finančních příspěvků z fondu prevence a může je získat každý klient. Tedy i vy, pokud jste naším pojištěncem. Podmínkou pro poskytnutí všech příspěvků je, že zájemce je členem Klubu pevného zdraví VZP.

Tato podmínka je ale jen zároveň dalším benefitem, protože člen klubu může po předložení členské karty využívat slev u smluvních partnerů klubu – a těch je už po celé republice cca 700. Pokud klient ještě nepatří ke skoro půlmilionové rodině členů klubu, může se do něj snadno přihlásit při podání žádosti o vybraný příspěvek z fondu prevence.

Pro letošní finanční příspěvky jsou stanoveny dvě základní kategorie podle věku a klient v té své dostane až 500 Kč za rok. Dětem do 18 let nabízíme částku 500 Kč na jakoukoli vakcínu pro očkování, které není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a rodiče jim ho plně zaplatí, nebo na rehabilitační aktivity a cvičení, případně na pořízení fixních ortodontických aparátků. Dospělí mohou příspěvek použít podobně, jen místo rovnátek jim nabízíme příspěvek na prevenci melanomu, tedy na vyšetření dermatoskopem.

 

Samostatnou nabídku máme pro budoucí maminky a maminky, které letos porodily, a také pro bezpříspěvkové dárce krve, plazmy a kostní dřeně. I v těchto skupinách naše klienty čeká vždy až 500 Kč. Maminkám tak přispějeme na absolvované předporodní kurzy nebo cvičení a plavání pro těhotné, na odběr pupečníkové krve pro vlastní potřebu do akreditované tkáňové banky nebo na případný poplatek za přítomnost partnera u porodu. Dárci krve, stejně jako dárci plazmy nebo kostní dřeně získají po doložení bezpříspěvkového odběru, provedeného v tomto roce, 500 Kč na rehabilitační aktivity a cvičení, které si zaplatili.

 

Podstatné je, že čerpat finanční příspěvek může náš klient ve všech kategoriích, jejichž podmínky splňuje, a celkem tak může získat i 1 500 Kč za rok. Žádat o příspěvek je možno postupně během roku. Vaše žena tedy může od VZP dostat celkem 1 000 Kč jako „Maminka“ a „Dospělý“, případně až 1 500, pokud letos před otěhotněním stačila darovat krev nebo odběr absolvuje ještě v tomto roce s povinným odstupem 6 měsíců po porodu. Pro malé dítě získáte příspěvek ve skupině „Děti“ (ovšem dívky pod 18 let mohou případně čerpat i 500 Kč ve skupině „Maminka“). Dospělý muž dostane příspěvek 500 Kč ve své věkové kategorii, ale jako dárce krve může v souběhu dosáhnout až na 1 000 Kč.

 

Samotné dárce krve pak odměňujeme navíc bezplatným cestovním zdravotním pojištěním na 35 dní, pokud vykážou dva bezpříspěvkové odběry za posledních 365 dní nebo pokud byly provedeny tři za posledních 730 dní. Držitelé Zlatého kříže nebo Janského medaile získají toto cestovní pojištění zdarma bez ohledu na to, kdy ocenění získali a aniž by v daném kalendářním roce darovali krev.

 

Zapomenout bychom neměli ještě na finanční příspěvky, které VZP poskytuje chronicky nemocným dětem – účastníkům léčebně-ozdravných pobytů Mořský koník. Díky nim letos rodiče takových dětí pořídí třítýdenní pobyt u moře v Řecku už za 7 000 Kč.

 

Všechny potřebné podrobnosti o finančních příspěvcích a informace o Klubu pevného zdraví VZP najdete na www.vzp.cz/vyhody.

 

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.