Hygienici doporučili školním jídelnám omezit vepřové maso

Školní jídelny by měly méně často zařazovat pokrmy z vepřového masa, snažit se úplně vynechat uzené maso a uzeniny a zvýšit zastoupení slaných bezmasých jídel. To jsou některá z doporučení, které vypracovala hygienická služba na základě loňské analýzy jídelníčků školních jídelen.

Hygienici podrobili rozboru jídelníčky ze 493 školních jídelen, kterých je v provozu zhruba dvanáct tisíc. Chtějí, aby se zlepšila struktura menu v rámci stávajícího spotřebního koše, který určuje zastoupení hlavních výživových skupin.

„Cílem by měla být taková úprava jídelníčků, která by lépe vyhovovala zásadám zdravé výživy z hlediska frekvence daných pokrmů,“ uvedl Valenta. Podle něj by měla být určena minimální četnost u zdravých potravin a naopak maximální zastoupení těch méně vhodných.

Opatření budou vydána formou doporučení. Pokud se jimi vedení školních jídelen nebude řídit, žádné sankce mu nehrozí. „To je cesta podpory zdraví prostřednictvím vysvětlování, osvěty a zdravotní prevence,“ řekl hlavní hygienik.

Krajské hygienické stanice školní jídelny kontrolují pravidelně, průměrně do každé zavítají jednou za dva roky. Loni provedli přes 6000 kontrol, přičemž bezmála ve třetině případů našli prohřešky vůči hygienickým předpisům. Podle Valenty však tato pochybení byla mnohem méně závažná než v běžných restauračních zařízeních, celkem bylo uděleno asi 300 pokut v celkové výši 387.500 korun. Připomněl, že o hygienické kvalitě školních jídelen svědčí také to, že se jen ojediněle vyskytují epidemie infekčních onemocnění z potravin, u nichž by jídelny byly zdrojem nákazy.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.