Nechte si vzdělat své OZP zaměstnance, stát to zaplatí

ilustrační foto: Flickr.com

Zaměstnavatelé mají možnost nechat vzdělávat své OZP zaměstnance, stát jim náklady na jejich vzdělávání proplatí. 

Platí pravidlo, že dnes se na pracovním trhu neuchytí nikdo, kdo se dále nějakým způsobem nevzdělává. MPSV proto prostřednictvím Fondu dalšího vzdělávání spustilo projekt, který si klade za cíl, umožnit další vzdělávání OZP zaměstnanců.

Zaměstnavatelé v dnešní době musí pružně reagovat na napjatou situaci na trhu. Mnozí z nich si nemohou finančně dovolit zaměstnávat pracovníky, kteří jsou pro ně neefektivní, nemají odpovídající znalosti v plné míře využitelné v dnešní době. Uvedená skutečnost se o to více týká osob se zdravotním postižením.

MPSV ČR se proto rozhodlo využít evropských peněz a spustit projekt, jehož prostřednictvím proplatí zaměstnavatelům vzdělávání jejich OZP zaměstnanců.

„Smyslem projektu je zvyšování pracovních kompetencí a dovedností osob se zdravotním postižením a zdravotním znevýhodněním a tím zvýšení jejich konkurenceschopnosti na trhu práce, a to způsobem, který zároveň umožňuje firmám efektivně využít pracovní potenciál těchto zaměstnanců. Jde tedy o podporu zaměstnanců z řad OZP/OZZ i jejich zaměstnavatelů – o šanci pro obě strany,“ uvádí v tiskové zprávě Fondu dalšího vzdělávání jeho mluvčí Roman Sovák.

Fond dalšího vzdělávání je příspěvkovou organizací MPSV a stará se o projekty spojené se vzděláváním jak zaměstnanců tak ale i zaměstnavatelů.

Projekt vzdělávání Osob se zdravotním postižením potrvá až do srpna 2015. Nabízí zaměstnavatelům proplacení nákladů na vzdělávání OZP zaměstnanců a to až do výše 52 500 Kč na jednoho zaměstnance, počet zaměstnanců z jedné firmy přitom není omezen.

Kromě samotného vzdělávání jsou zaměstnavateli hrazeny i mzdové náklady za zaměstnance po dobu, po kterou se bude vzdělávat. A dále bude zaměstnanci uhrazeno i stravné, cestovné a případně i ubytování, pokud bude potřeba.

„Vzdělávání – přesněji „Komplexní vzdělávací program zaměstnance“ – probíhá formou minimálně 2 kurzů, které zaměstnavatelé pro své zaměstnance z řad OZP/OZZ (podle potřeb své firmy ) nasmlouvají u externích vzdělávacích institucí/lektorů.

Vzdělávání ani kurzy tedy v žádném případě NEPROBÍHAJÍ na půdě FDV ani je FDV neorganizuje – pouze jejich návrh schvaluje a posléze hradí. Vzdělávání nemohou zajišťovat ani INTERNÍ školitelé pro své kolegy-OZP,“ vysvětluje Sovák.

Podle Mgr. Anety Slukové, manažerky projektu, se jen během prvního týdne přihlásila dvacítka zájemců a další přibývají prakticky každou hodinou.

Zaměstnavatelé by neměli v případě zájmu s přihlášením svých OZP zaměstnanců otálet, projekt probíhá sice do srpna 2015, avšak stejně jako u kteréhokoli jiného projektu hrazeného z evropských peněz platí, že v případě vyčerpání finančních prostředků bude přihlašování zastaveno.
Více informací naleznete na webu projektu:
Vzdělávání OZP

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.