Česko kvůli ebole zatím nechystá zvláštní opatření

Česká republika zatím nechystá zvláštní opatření v souvislosti s virem ebola, který se šíří západní Afrikou. V pondělí hlavní hygienik Vladimír Valenta předloží zprávu o možných rizicích nákazy pro Česko. Ebola v západní Africe zabila už více než 670 lidí.

Řekl to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Já mám informaci od pana hlavního hygienika, že zatím to nevyhodnotil jako nějaké významné riziko. Nicméně, já jsem si vyžádal od něho, aby mi připravil zprávu o možných rizicích, o velikosti tohoto rizika pro Českou republiku,“ uvedl Němeček. V pondělí zprávu s Valentou probere a domluví se na případných opatřeních, která by byla adekvátní stupni rizika v ČR.
Zatím podle něj není situace taková, aby bylo nutné varovat lékaře a další odborníky. Ministerstvo i hlavní hygienik, který je v kontaktu s dalšími evropskými institucemi, budou nadále situaci sledovat.
Za hrozbu pro Británii dnes virus ebola označil britský ministr zahraničí Philip Hammond s tím, že v této souvislosti svolá schůzku krizového výboru zvaného Cobra. Za vážnou hrozbu dnes označila epidemii eboly také mezinárodní organizace Lékaři bez hranic.
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) již v západní Africe nemoci podlehlo 672 lidí a více než 1200 se jich nakazilo. Epidemie krvácivé horečky způsobené virem ebola vypukla v únoru v Guineji a rozšířila se do sousední Sierry Leone a Libérie. Minulý týden první případ úmrtí oznámila také nejlidnatější země Afriky, Nigérie. Některé aerolinky již přestaly do oblasti létat.
Smrtelná infekce se podle odborníků šíří dotykem kůže a kontaktem s tělesnými tekutinami nakažených osob. Inkubační doba se pohybuje od dvou do 21 dní. Proti infekci neexistuje vakcína ani léčba. K vyléčení může pomoci rehydratace pacientů, kteří mají průjem a zvrací.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.