Průvodce Prahou pro mentálně postižené

ilustrační foto: Flickr

Hlavní město Praha má novou knížku průvodce. Stejně jako v dalších sedmi evropských metropolích usnadní cestování lidem s mentálním postižením a vytvářeli ji sami mentálně postižení.

Česká televize  – reportáž

Katka, Denisa a Sandra, každá buňka v jejich těle má jeden chromozom navíc, navzdory této přesile je diagnóza Downova syndromu spojila a teď pomáhají dalším.

Kateřina HOŘENÍ, spoluautorka průvodce:
Jsme chtěli mentálně postiženým lidem pomoci v usnadnění hledání různých míst po Praze.

Lenka TOTTOVÁ, supervizorka, Jednoduchý průvodce Prahou:
Oni taky rádi cestují a rádi se pohybují samostatně, neradi chodí neustále za někým.

redaktorka:
Kde se najíst, ubytovat nebo jak cestovat hromadnou dopravou, to jsou jen některé informace, které průvodce nabízí.

„Taxi, tato auta mají napsáno vždy slovo taxi na střeše. Taxi tě odveze přesně na místo, kam chceš, musíš to říct řidiči, kam chceš jet, ale taxíky jsou drahé.“

redaktorka:
Nabízí se i některé trasy. Na začátek jedné z nich se vydáváme. Od Obecního domu na Staroměstské náměstí. Zachycení reality musí být hlavně jednoduché a jasné. Slova, věty i informace.

Lenka TOTTOVÁ,
Vidíme před sebou Staroměstskou radnici, co o ní můžeme napsat do průvodce. Že je to vysoká věž, že je na ní orloj, že se dá jít nahoru na prohlídku.

redaktorka:
A bylo to třeba těžký pro vás?

Sandra DUŠILOVÁ, spoluautorka průvodce:
Jako my chválíme, je to fakt skvělá práce.

redaktorka:
Vyznat se v běžném průvodci je pro podobně handicapované prakticky nemožné, ten upravený ujasňuje hlavně pochopení významu textu a orientaci v prostoru.

Denisa STŘIHAVKOVÁ, spoluautorka průvodce:
/N já si myslím, že oni jsou tak šikovní, že to, že oni to prostě zvládnou.

redaktorka:
Na vytváření nové příručky pracovalo s podporou Evropské unie poslední dva roky sedm handicapovaných. Najít se dá v informačních centrech a je zdarma i na internetu.

1 komentář

  1. Aha. Takže se napsal nějaký hodně jednoduchý průvodce s polopatickými radami. Standardní nestačí? Máme několik úrovní mentálního postižení s různým rozmezím IQ. Takže se budou dělat průvodci speciálně pro různé úrovně IQ? A co chudák z mensy, co má vysoké IQ – tomu přece nemůže stačit standard. Ten by potřeboval zase průvodce pro lidi s vysokým IQ.
    A nejen průvodce, co třeba návody na použití různých přístrojů, informační tabule např. na naučných stezkách nebo beletrie. Třeba Stendhal aj. – to vše by se mohlo přepsat pro čtenáře s nízkým nebo zase vysokým IQ.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.