Kontrola nymburské firmy Azos neprokázala překročení limitů

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) nezaznamenala žádné překračování emisních limitů v nymburské společnosti Azos, proti které se bouří někteří obyvatelé města. Tento týden demonstrovali na náměstí Nymburka kvůli údajnému toxickému zápachu, který podle nich z firmy uniká a mají z něj zdravotní problémy. Informace o žádném pochybení ani překračování povolených norem firmy Azos uvádí ČIŽP v protokolu o kontrole.

Firma Azos v Nymburku provádí povrchové úpravy kovových dílů hlavně do automobilového průmyslu. Kontrolu, kterou provedla ČIŽP ve firmě na konci srpna a na začátku září, zadal Středočeského kraj. „Opakovaně se potvrdilo, že firma žádné zdraví škodlivé látky nevypouští,“ řekl mediální zástupce firmy Azos Karel Samec. Podle občanského spolku Permanent, který demonstraci v Nymburku uspořádal, mají lidé z okolí továrny problémy s dýcháním a pálí je oči. Spolek uvedl, že jsou na továrně ještě dva výduchy, které nejsou nikde vedené, a proto se o to inspekce nezajímala a neměřila tam. Inspekce nyní kontrolovala také hodnoty v těchto výduších a výsledné hodnoty byly také v pořádku. „V průběhu měření nebyl v areálu společnosti ani v jeho okolí zaznamenán pracovníky Odboru ochrany ovzduší ředitelství ČIŽP žádný postižitelný pachový vjem,“ uvádí ČIŽP v protokolu o kotrole.
Firma Azos se podle jejího ředitele Petra Šimáka v březnu s aktivisty dohodla, že učiní několik opatření nad rámec svých povinností za asi 1,5 milionu korun. Není ani jisté, že firma Azos je zdrojem zápachu, uvedl.

1 komentář

  1. Kdykoliv meri, nesmrdi. cizp nikoho ze stěžovatelu nekontaktovala. Pece pouze ze simakem. Ze by náhoda . Je smutné jak to chodí v tomto státě . důkazy bohužel nikdo nechce slyšet. Zkrátka nymburaci chcipnete .

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.