Klienti ústavu v Brandýse přešli do bytů s asistenty

Poskytovatel sociálních služeb Vyšší Hrádek v Brandýse nad Labem u Prahy zrušil ústav sociálních služeb pro lidi s mentálním postižením. Asi 90 klientů ústavu přešlo do bytů se službou chráněné bydlení nebo domovů pro osoby se zdravotním postižením, o které budou dále pečovat asistenti.

Náklady na pořízení objektů a jejich bezbariérové úpravy ve výši 63 milionů korun zaplatily evropské fondy. Na tiskové konferenci to dnes řekla Lenka Šnajdrová z Vyššího Hrádku.

„Pro lidi s lehčím postižením jsme zřídili službu chráněné bydlení. Lidé se dostanou do bytů, kde je jim poskytována asistence po omezenou dobu, třeba jen přes den a v noci jsou schopni tam být sami,“ řekla Šnajdrová. Lidé s těžším postižením budou využívat službu domov pro osoby se zdravotním postižením, kde už budou asistenti pomáhat většinou téměř 24 hodin denně.

„Koupily se a pronajaly budovy, které jsou v běžné městské zástavbě. Nechtěli jsme udělat to, co se někde děje, že se vlastně koupí celý dům nebo postaví celé chráněné bydlení typu třídomečky vedle sebe. Lidé se tam nastěhují a v podstatě jsou stejně izolovaní jako v ústavu,“ dodala Šnajdrová. Klienti ústavu se tak mohli přestěhovat do bytů a domů v Brandýse nad Labem, v Čelákovicích a v Kostelci nad Labem.

Vyšší Hrádek provozuje nadále denní stacionář. „Mohou jej využívat tito klienti nebo i lidé z venku,“ uvedla Šnajdrová. Stacionář pořádá kurzy vaření, komunikačních dovedností nebo zde lze získat výuční list v tříletém oboru.

Provozní náklady na péči o klienty bude hradit Středočeský kraj, který je zřizovatelem organizace. Službu osobních asistentů, kterou nehradí stát, zaplatí různé nadace a sponzoři. Podle Šnajdrové nebudou náklady na tento typ bydlení vyšší než náklady za provoz ústavu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.