Restaurace budou muset v jídelních lístcích uvádět alergeny v jídle

Restaurace budou muset alergikům vycházet vstříc a v jídelních lístcích uvádět výčet alergenních potravin obsažených v jídle. Jsou to například obiloviny, vejce, mléko, sojové boby, ořechy, celer anebo i hořčice.

FTV Prima

Všechny tyto látky mohou totiž alergikům způsobit vážné zdravotní komplikace. Jak jsou některé restaurace na přísnější pravidla připraveny?

Dosud na otázky hostů, zda jídlo iobsahuje alergenní látky, obsluha restaurace obvykle odpovědět neumí. Od nového roku ale za to bude zřejmě pokuta.

V prosinci totiž začíná platit nařízení, které všem provozovatelům říká, aby nemysleli jen na zákazníkův žaludek, ale také na jeho zdraví, tedy aby mu jasně sdělili, jaké alergeny jídlo obsahuje.

Jarmila RÁŽOVÁ, zástupkyně hlavního hygienika ČR:
Nařízení neříká, že neukládá nikomu povinnost, že to musí být v písemné podobě, ale zákon o potravinách říká, že je možné tu písemnou podobu zvolit.

Jak budou možná v budoucnu vypadat jídelní lístky? Pod každým jídlem je uvedený seznam látek, které alergikům mohou způsobit zdravotní komplikace.

Václav STÁREK, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR:
Bohužel nelze vůbec nic dělat, musíme se tomu přizpůsobit. Na druhou stranu těch alergiků opravdu přibývá, takže asi ta informace o tom, že pokrm obsahuje nějaký alergen, je poměrně důležitá.

redaktor: Vajíčko je jeden z alergenů. Kontroly budou ještě prvních pár měsíců v novém roce benevolentní, ale pak začnou dávat dost vysoké pokuty, které provozovatelům restaurací mohou udělat pořádnou díru do kasy.

Prima FTV

Restaurace prý nebudou muset na lístcích informovat o alergenech

Restaurace budou muset uvádět alergeny v jídlech. Jinak hrozí pokuta až 10 milionů

 

(Visited 14 times, 1 visits today)

24 komentářů

  1. Taky s manželem děláme restauraci, jsme už z toho vyčerpaní co máme všecko sledovat a zapisovat. ˇUředníci si pěkně vyjdou v autě, pěkně ve dvou a rozdávají jenom pokuty. Oni se nemusí před nikým klepat, těch poplatků co platíme je již tolik, že náme s to chutí s tím praštit jít pěkně v teple sedět a škodit v kanceláři. Nic po státu nechceme už 25 let a teď zase novinka alergeny. Máme zkušenosti slidmi, že si dost vymýšlejí a pravda je někde jinde. Na jídelní lístek vypíšu pro jistotu všechny alergeny ať máme jistotu. Uź vidím alergiga jak bude za prvé obézní přepocený a nebude vúbec vědět co ty čísla znamenají. Mají smůlu, dnes se musí starat o své tělo sám a vše si najít na stránkách, tak ať se snaží. Je mi nanic, když příjde 150 kilová dáme a chce vegetariánskuo nemasnou stravu, no to se mohu potrhat smíchy, protože kdyby se skutečně stravovala jak tvrdí tak nemá zadek jako Valach!

    • Tak už jsem viděl první jídelní lístek s alergeny, vypadá takto:

      Kuřecí vývar s rýží (A:9)
      Brokolicová se smetanou a česnekem (A:1,7)
      Halušky se zelím a uzeným masem (A:1,7)
      Vepřová Bratislavská plec, rýže (A:1,9,7)
      Musaka, červená řepa (A:3)
      Pečené kuřecí stehno, brambory (A:1)

  2. Plně souhlasím hlavně s Danem. Měli by si to přečíst taky
    kompetentní lidé. S tím vařením teplé vody ještě počkejte
    až nám stanoví EU teplotní rozmezí podávání a chemické složení.
    Vydržte!

  3. Je to prostě k nevíře ,sedíme na zadku a nemáme co dělat je ještě stále vidět,že si lidé myslí že kuchař a číšník nic nedělá tak bude mít čas vypisovat hlouposti,ať to někdo zkusí tu práci z těch co mají tyhle nároky a pak si můžeme popovídat.

  4. Tohle je jen zhovadilost která snad nebude mít dlouhého trvání. Já sám jsem alergik a je mi jasné čím se mám řídit a že si prostě nemohu dát gláš s 5. Byrokracie v této zemi začíná být obludná ale je možné že se chce at je velké množství restaurací zavřeno a pak hurá k Mekáči. Dobrou chut.

  5. Rovněž provozuji restauraci, těchto byrokratických debilit mám už tak akorát a od nového roku to velmi rád přenechám jinému hlupákovi a nechám se jim zaměstnat. A co na toaletním papíru??? Tam nechcete alergeny???

  6. A tady je vidět ta ochota restaurací a dalších zařízení… Když se člověk poptá, jsou zmatení, neochotní a pomalu ani neodpoví. A když už by to měli ulehčené, že to někam vepíšou a mají od dotazů klid, tak mají zase problém…
    Co tedy milí restauratéři chcete?

    • Provozuji se svými rodiči restauraci již 21 let. To, co popisují restauratéři v předchozích příspěvcích je pravda, kterou můžu potvrdit. Možná ještě zapoměli na povinný systém HACCAP – hygienické předpisy, kde podle směrnicím EU se hotová jídla po 2 hodinách musí likvidovat, takže už nehrozí mít v restauraci uleželý gulášek ze včerejška, povinnost mít vypracovaný BOZP, dále vypracovanou PO, dále každý rok si nechat udělat revizi hasících přístrojů, dále každý rok si nechat udělat revizi všech elektrických přístrojů (já jich mám včetně prodlužovaček, rozdvojek apod 42 ks – cena je 65,- Kč/ks), dále platit společnostem OSA, Dilia, OOASA, Integramu poplatky za to, že můžete pouštět v TV sport, nebo hudbu z rádia, a to nedejbože abyste měla v restauraci živou hudbu, kde musíte dopředu oznámit úřadům repertoár, který se bude hrát a platit za to autorské poplatky, dále od doby prohibice musíte mít ke každému alkoholickému nápoji od 20% objemu alkoholu formulář 3b a tyto formuláře mít dostupné u obsluhy. Politici nám snižují hranici pro placení DPH nejdřív na milión a teď to bude 750 tisíc, a to za chvíli k tomu přibude povinnost každého podnikatele pořídit si internet, registrační pokladnu. Věřím, že pokud vidíte pouze jednu věc, ve které by se restauratéři měli přizpůsobit EU či alergikům, a kvůli které se většina z nich zlobí, připadá Vám to jako malichernost. Podle mě je to pouze byrokracie a šikana úřadů. Už i samotní hygienici nad novými nařízeními mávají rukou a pouze se ptají – „Máte to v pořádku?“. Pokud příjdou jen tak na kontrolu, pak je to v pohodě, ovšem pokud by do restaurace šli na kontrolu díky anonymnímu udání, pak jsou povinni veškeré závady ohlásit a pokutovat, a čím více je nařízení, tím víc nám můžou dát do těla i přes naší veškerou snahu tyto věci mít v pořádku a votom to je. Je to to samý jako když zavedli kvóty pro dosazování žen na vedoucí funkce – jasná obrácená diskriminace – naštěstí se tomu Česká republika brání. To už by nám rovnou mohli diktovat z Bruselu, že ve vedoucích pozicích musí být zastoupeni také zástupci menšin – povinně jeden Rom, jeden Vietnamec, dva Slováci a jeden Ukrajinec – a ještě by měl být ve vedení zástupce homosexuálů, nebo také člověk postižený. Proč ne? Ale ať tam jsou jenom proto, že na to mají odborné předpoklady a ne proto, že jsou zástupcem nějaké menšiny, a že to tak nařídili v Bruselu. Nemám nic proti alergikům (ani menšinám a homosexuálům), naopak je chápu, ale proč to nemůže fungovat jako doposud – „Jsem celiak, můžu dostat steak na vodě se solí a pepřem?“. Zatím jenom tiše a poslušně jdeme na porážku. Osobně myslím, že to stejně jednou bouchne a vykašlem se na to, protože až budeme platit všechno co máme, pak bude zisk menší než kuchařova výplata, a radši se dáme zaměstnat a bude to jako ve Španělsku (90% lidí jsou zaměstnanci a 10% podnikatelé – u nás je to obráceně). Nejlépe pracovat jako státní zaměstnanec, o toho se stát musí starat a zřejmě proto si likviduje konkurenci ve formě podnikatelské sféry. Hmmm už je pozdě, dobrou noc.

      • Moc hezký příspěvek, plně vystihující tu byrokracii a buzeraci v této zemi. Plně s Vámi ve všem souhlasím, také provozuji restauraci, a již delší dobu uvažuji, že se nechám zaměstnat ve státní správě, ale pak si zase říkám, že člověk něco vybudoval a že snad to bude někdy taky už lepší. Tak nám všem držím palce.

      • Naprosto s Vámi souhlasím. Provozujeme s manželem restauraci už řadu let.V práci jsme skoro pořád, marodíme za pochodu, bojíme se jet na dovolenou, aby se nic nestalo, po státu nic nechceme. V poslední době jsme už ze všeho unavení a otrávení. Máme pocit, že administrativě, legislativě se věnujeme čím dál víc. Zdá se, že stát skutečně dělá vše proto, aby nás zlikvidoval.Jsme tak otrávení,že jsme vážně uvažovali, že se na to vykašleme. Ale není to lehké, když do toho člověk dal takový kus života, času, energie, peněz…

    • Milá paní“Andreo, ptáte se co chcete milí restaratéři?
      Abyste nám to šla ukázat jak to mám,e dělat, když jste tak chytrá.
      Alergetici jsou menšina a většina se jim má podrobovat. Rád bych Vás viděl v práci v restauraci. Přečtěte si názory více restaratérů a pak mluvte. Fád Vás uvítám!

    • Milá Andreo, jsi najivní pokud si myslíš že někdo bude přesně vypisovat alergeny v každém daném jídle. Domnívám se že ani alergici toto nebudou číst ti přece moc dobře vědí co mohou a co ne. Je to jen další klacek pod nohy živnostníkům. Co se týče Vás vařte si doma a máte klid.

  7. mam resstauraci 14 let a toto už je moc začalo to bezdotykovou baterii, vajičkárnou či skladama přestavěl jsen oprovoz uďela nove rozvody vody a za par let mi řekli že to už nen’potřeba pak registračni pokladny to same a ted toto jen vydělavam penize na to abych je takhle vyhodil a když pujdusi stěžovat tak mě pošlou do haje. Asi se na to vykašlu a pronajmu to rakosnikum

  8. Já osobně mám kiosek a prodávám grilované klobásy, steaky, sýry….. a hodlám s tím vyjebat, že napíši ke vchodu PRODÁVANÉ ZBOŽÍ OBSAHUJE ALERGENY a tím to pro mě končí. Nehodlám dělat z hovna vědu

  9. Další kravina EU. Beru v potaz, že restaurace, které vaří pro vegetariány a bezlepky mají napsáno na jídelním lístku
    sznam alergenů. ale nechápu, proč normální restaurace,
    nedej bože hospody na vesnici.Taková klobáska obsahuje
    alergeny, tj. mouku.
    Kdo je alergický, sám ví, co jíst.Pak ať si lidé nestěžují,¨
    že mají na výběr pouze z 5 jídel. Uhlídat složení je práce
    nelehká-ba přímo složitá.Přijde další krach restaurací,
    pizzérií.Sama vařím v restauraci- a asi budeme podávat pouze
    teplou vodu!Přeji všem restauratérům klidné nervy!

  10. jsou to idioti.nejakou činnost musi uřednici vykazovat .odsere to opět normalni pracujici a uřednik birokrat ten si da dalsi kavičku a bude vymyslet dalši pičovinu

  11. Když naši zákonodárci mají v hlavě prázdno tak se to v našem kocourkově prostě schválí. V první řadě zákon který nemá logiku.
    V druhé řadě proč někdo má nést následky ,že neví co má jíst co nesmí. Příklad Ketchup, kdopak ví kolik je tam alargenů? já ano, celer je základ

  12. Je absurdní, aby v jídelním lístku u každého jídla bylo uvedeno, co obsahuje nebo neobsahuje za alergeny. Kdo má nějakou alergii na potraviny, nechť je mu dána možnost konzultace s vrchním. Pokud mu v restauraci není schopen nikdo poradit, ať se v takovém zařízení nestravuje, protože to nejsou profesionálové.
    Pamatuji, že jednou dobou bylo nařízeno pod hrozbou pokuty, že každá provozovna musí být venku označena číslem. Pak se to zase zrušilo. To už byla absurdita na entou.

  13. Dobrý den,
    myslím si, že co se týče restaurací, bude asi nejlepší někde v jídelním lístku poznamenat, že uvařená jídla mohou obsahovat oněch 14 alergenů, které vypsali a je to. Přeci nemůžou naše jídelní lístky vypadat jako romány.
    Svoji povinnost splníme a pak už se onen dotyčný může zeptat sám.

    • Souhlasím.
      To je do nebe volající, co si tenhle stát dokáže všechno navymýšlet. Chápu, že to může být pro alergiky riziko, ale upřímně řečeno, alergik opravdu sám nejlépe ví, co smí a co ne.
      Příště, abych znal medicínu v rozsahu klasického studia na lékařské fakultě. Když neznalost zákona neomlouvá, to jest, že bych měl mít vystudováno právo, tak proč už rovnou ne i medicínu a takto bychom asi mohli pokračovat s dalšíma blbostma…

      • hahaha vy co provozujete restaurace jste fakt vtipni se svyma komentarema..můžete na to jebat jak chcete ale kontrola vam tu pokutu stejne napari jelikož alergeny jsou ruzne tudíž musí byt rozepsane jednotlive a v pripade problemu proste platit budete, nebo nekomu zpusobite vazne problémy se zdravim a budete platit ještě vic..naivni jste vy…haha

        • podle mě si jen blbec může objednat nějaké jídlo na které je alergické.A jestli né tak v tomhle státě je plno blbcu

  14. Dobrý den,
    ráda bych se zeptala jaké všechny alergeny musejí být uvedeny?
    Člověk který má na něco alergii ví sám na co a co nesmí jíst.
    Je to jeho zodpovědnost řící na co má alergii a obsluha restaurace musí zjistit jaké jídlo může doporučit. Pokud jsi není restaurace jistá danými ingrediencemi neměla by takový pokrm servírovat.
    Ne každý produkt obsahuje přesné informace o složení.
    Toto nařízení by se mělo spíše týkat dodavatelů a výrobců surovin, které dodávají do restaurací a do obchodů. Nevyjímaje zahraničních produktů.
    Na tomto budou opět v nevýhodě restaurační zařízení.

    Pokud je někdo alergický měl by mít on u sebe seznam alergenů, které nesmí. Pokud se toto nechá na restauracích jaká je jistota, že si host nepřečte menu dostatečně podrobně a neudělá on sám chybu.
    Děkuji za odpověď

  15. Jaký bude postih, když personál uvede špatné informace a člověku tím poškodí zdraví nebo když do jídla přidají skrytý alergen a na jídelním lístku to pak neopraví? Např. použijí koření od jiného výrobce a to se liší složením. Pokud toto nařízení má být lidem prospěšné musí být dotaženo do konce.

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.