Nová výstava mluví potichu

ilustrační foto: sheilaz413 / Fiickr.com

Po celý měsíc listopad bude možné shlédnout v budově Krajského úřadu v Českých Budějovicích v ulici U Zimního stadionu výstavu NEbojte se NEslyšících!, která se koná pod záštitou Jihočeského kraje.

Akce představí hlavní poskytovatele sociálních služeb pro neslyšící v regionu (Tichý svět, o.p.s., Střep, o.s.) a na vernisáži 3. listopadu v 15 hodin přiblíží svět neslyšících neobvyklým způsobem.

Se svým rodným jazykem a kulturou seznámí přítomné také samotní neslyšící z občanského sdružení Evoluce3 – Jihočeského centra českého znakového jazyka. Posledním čtvrtým partnerem výstavy je Teologická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Teologická fakulta představí projekt Bible bez hranic, historicky první překlad biblických textů do českého znakového jazyka.

Bible bez hranic je projektem, při němž neslyšící z celé České republiky za asistence tlumočníků a pod vedením teologů z Jihočeské univerzity (s odbornými korekturami a překlady) překládají vybrané biblické texty z původních jazyků – hebrejštiny a řečtiny. Jde o historicky první překlad biblického textu do českého znakového jazyka v České republice, hlavním výstupem projektu jsou videa ve znakovém jazyce.

Projekt spojuje nejen svět neslyšících a slyšících, ale i vědecké obory jako je teologie, sociální práce a lingvistika. Teologická fakulta získá adekvátní multimediální výukový materiál a neslyšící další informace ve svém rodném jazyce. Momentálně uplynul první rok práce, která je rozvržena na čtyři roky.

GABRIELA KOCMICHOVÁ, Č. B.

ilustrační foto: sheilaz413 / Fiickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.