Potraviny pro celiaky nebo alergiky mají být levnější

Rozpočtový výbor doporučil zařadit do nově vzniklé desetiprocentní sazby DPH i suroviny pro výrobu potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Do desetiprocentní sazby by měly být zařazeny potraviny pro zvláštní lékařské účely.

Poslanci propustili do třetího čtení novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která má pomoci státu bojovat s daňovými úniky na DPH. Součástí této novely je i návrh na snížení sazby DPH pro suroviny pro výrobu potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Poslanci by tento návrh i celou novelu zákona mohli schvalovat v pátek.

Pozměňovací návrh týkající se lidí s celiakií a fenylketonurií, kteří musí držet zvláštní dietu, vznesl v rozpočtovém výboru poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Poukazoval na to, že pro lidi trpící uvedenými nemocemi jsou tyto potraviny jedinou možností léčby a například bezlepkový chleba je v průměru o 100 až 150 procent dražší než normální.

Jeho návrh se týká surovin určených k výrobě potravin, jde hlavně o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny z luštěnin nebo brambor. Tyto suroviny navíc musí splňovat požadavky příslušné směrnice Evropské komise. Ministr financí Andrej Babiš řekl, že ministerstvo s tímto návrhem i dalšími návrhy z výboru souhlasí.

Obdobný návrh vznesli poslanci ANO Radka Maxová a Miloslav Janulík. Do desetiprocentní sazby chtějí zařadit potraviny pro zvláštní lékařské účely určené lidem s vrozenými metabolickými poruchami, těžkou potravinovou alergií a obdobným onemocněním spojeným s výživou.

Podle Janulíka se tento návrh týká přímo výrobků, a nikoli surovin pro jejich výrobu. Pokud by se nižší sazba vztahovala pouze na suroviny, hrozilo by podle něj zneužívání této výhody. Státní rozpočet by tento návrh podle předkladatelů připravil asi o 25 milionů korun.

(Visited 25 times, 1 visits today)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.