Křeslo pro předčasně narozené děti

Už se používá ve většině českých porodnic – takzvané klokánkování je metoda, při které matka či otec chovají svoje dítě přímo na kůži. Pomáhá zvlášť u nedonošených dětí, zlepšuje jejich zdravotní stav.

Česká televize

Do budoucna by mohli rodiče mít k dispozici i speciální křeslo, které navrhl český architekt. Sám je otcem nedonošené dívky.

Je to kontakt kůže na kůži. Rodič si dítě přitiskne na hrudník, přikryje dekou nebo svým oblečením. Vytvoří tak klokaní kapsu a dítě v ní chová. Zdánlivě banální metoda má až zázračné výsledky. Prokazatelně zlepšuje zdraví i psychiku nedonošence.

Blanka ZLATOHLÁVKOVÁ, Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN: Dobře vidíme v obličeji, že je klidné, že je spokojené, vidíme na monitoru, že klidněji dýchá, že má stabilní akci srdeční.

Poloha na hrudníku dítěti navíc umožňuje posilovat svaly. Martin a Filip v pražské porodnici Podolí se takhle chovají každý den.

Veronika SLEZÁČKOVÁ, matka dvojčat; pacienta ÚPMD Praha:   Jsem za to moc ráda, protože si myslím, že klukům to moc pomáhá a mně samozřejmě taky psychicky jako hodně.

Metodu už používá většina porodnic, které se starají o nedonošené děti.

Lucie ŽÁČKOVÁ, výkonná ředitelka, Nedoklubko:   Je i tedy pár center, kde ještě pořád se tak neděje. Chceme naučit rodiče, aby se nebáli se na klokánkování zeptat.

A taky jim ho zpříjemnit. Do toho se pustil architekt Petr Schwarzbeck. Vymyslel křeslo klokánkování přímo na míru. On i jeho manželka metodu vyzkoušeli u dnes už osmileté dcery Apoleny.

Petr SCHWARZBECK, architekt:   Bylo tam spousta rušivých vlastně elementů, ať je to hlučení těch inkubátorů, stále se tam vlastně někdo míhal a já jsem si vlastně s tím dítětem chtěl ulevit a být tam vlastně jenom pro něj a nějak se tam jakoby zavřít do jakýsi bubliny.

Myšlenka dozrála po téměř osmi letech a architekt místo bubliny navrhl vajíčko se stříškou, které by takové rušivé elementy pomohlo snížit. Navíc počítá i s tím, že do něj budou usedat i matky po císařském řezu.

SCHWARZBECK :  Bude mít možnost se takto naklánět, aby v podstatě se jim z toho dobře vylézalo ven.

Návrh se líbil i lékařům a prototyp křesla by měl architekt vyrobit už příští rok. Na jeho výrobu lidé zatím přispěli přes třicet tisíc.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.