Dárek na druhou: uděláte radost a podpoříte práci handicapovaných

Udělat svým blízkým radost neotřelým dárkem a ještě přitom podpořit práci lidí, kteří to kvůli svému zdravotnímu či jinému společenskému handicapu nemají zrovna jednoduché.

Nebo třeba vybrat dárek, který šetří přírodu. Takové jsou společensky odpovědné dárky. A věřte, že na výběr jich je opravdu hodně.

Koupit můžete třeba zápisník v obalu, obal na tablet, mobilní telefon či knihu nebo také nákupní tašku z recyklované textilie. „Vybírat můžete ze dvou kolekcí. Jedna je s barevnými potisky a druhá černá, obě doplněné o gumičky ve třech zářivých barvách,“ říká Markéta Borecká ze společnosti Forewear. Navíc tyto výrobky šijí ženy v chráněné dílně v Chotěboři. Takže dárek je společensky odpovědný hned dvakrát. Pořídit je můžete například přes internet v e-shopu společnosti či na Zoot dobro.

Zážitek třeba s Jaroslavem Svěceným. Milovníky vína zase určitě potěší kombinace suchého červeného vína a originálních skleniček s Braillovým písmem v dárkové krabičce od Srdcerváčů. To je kampaň Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. A nabízí také velmi originální zážitkové dárky. Pro své blízké můžete pořídit třeba Komorní setkání s Jaroslavem Svěceným, večeři s Beatou Rajskou, víkend s vinařem či biopekařem na zkoušku. „V minulém roce se touto cestou Srdcerváčům podařilo získat téměř půl milionu korun a najít práci pro více než 600 lidí,“ vysvětluje Hana Potměšilová, ředitelka NFOZP. Nakupovat můžete přes internet přímo na stránkách Srdcerváčů do 15. prosince.

Krásné dárky najdete rovněž na e-shopu VedleSebe.cz. Jde o výrobky z chráněných dílen. Dětem by se mohly líbit třeba společenské hry. V nabídce je také keramika, kosmetika či svíčky. Originální jsou zase malované hedvábné šátky či šperky. Dárky vám na přání dodají již zabalené. Aby k vám však dorazily včas, je potřeba je objednat do půlky prosince. Dárkové poukazy na masáž Společensky odpovědným dárkem může být rovněž masáž od slabozrakých či nevidomých masérů. Ti jsou kvůli absenci zraku zvyklí spoléhat se na ostatní smysly a díky citlivějšímu hmatovému vnímání může být masáž od nich skutečným zážitkem. To proto, že nemohou „šidit“ zrakem, a musí tudíž každý sval důkladně nahmatat.

Například nezisková organizace Novida nabízí na provozovnách v Praze a Ostravě klasické rekondiční a relaxační masáže, ale také manuální lymfodrenáž, masáže lávovými kameny a další. Poukazy můžete koupit přímo na jednotlivých provozovnách nebo formou telefonické či e-mailové objednávky. Korespondenční objednávky vyřizují do pátku 19. prosince, osobní nákup je možný až do úterka 23. prosince.

Slabozrací a nevidomí maséři poskytují služby také v pražském Studiu Světélko. „Naše dárkové poukazy mají standardně platnost tři měsíce, ale lze ji individuálně domluvit i delší,“ říká Tereza Bezpalcová ze Studia Světélko. Pro poukaz můžete zajít přímo na provozovnu v Praze nebo vám ho zašlou poštou.

Dárek praktický i ekologický. Kromě osobních dárků se ovšem pod stromečkem najdou občas i ty ryze praktické. Také ty však mohou být společensky odpovědné. K dostání jsou například na e-shopu Econea. Všechny zde nabízené produkty mají ekologický faktor – jsou z přírodních nebo recyklovaných materiálů, nahrazují jednorázové produkty, výrazně šetří energii, snižují množství odpadů nebo podporují recyklaci či jsou v přírodě plně odbouratelné. V sortimentu tak najdete třeba ekolahve či karafy s nevšedním designem, přírodní relaxační svíčky, přírodní kosmetiku, solární nabíječku nejen na telefon nebo také ekodrogerii.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.