Ostrava chce dávat více na ozdravné pobyty pro děti. Aby se dostalo na všechny

Vedení Ostravy plánuje, že bude více přispívat do svého městského Fondu pro děti ohrožené znečištěním ovzduší, který od roku 2010 hradí ozdravné pobyty ostravských dětí. Chce, aby se tak dostalo na všechny děti.

Město zpočátku do svého fondu přispívalo pěti miliony korun, od roku 2012 už 7,5 milionu korun. V návrhu rozpočtu je ale nyní pro tyto účely vyčleněno už 15 milionů korun, tedy dvojnásobek dosavadní podpory. O navýšení definitivně musí ale rozhodnout příští týden zastupitelé.
„Je to částka, která by podle našich kalkulací měla pokrýt prakticky veškeré potřeby, jak základních, tak mateřských škol na území města. Plus ještě skutečně optimisticky počítám se zapojením dodatečných zdrojů od znečišťovatelů ovzduší, těch velkých průmyslových podniků Ostravy,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Děti mohou na ozdravné pobyty vycestovat od listopadu do konce dubna. Minimální doba ozdravného pobytu je 14 dnů, maximální výše podpory na jednoho žáka je 4500 korun. Dotace se vztahuje na žáky ostravských mateřských škol, základních škol a žáky víceletých gymnázií do 15 let. Nejoblíbenějším cílem ozdravných pobytů jsou Vsetínské Beskydy a Jeseníky. Ozdravné pobyty od založení fondu absolvovalo 9127 dětí z celkem 115 škol. Z fondu bylo rozděleno více než 38,5 milionu korun.
Až do příštího dubna by na ozdravný pobyt mělo vycestovat dalších 1791 dětí. Požadavky škol však letos výrazně převyšovaly možnosti fondu. Kvůli nedostatku peněz musela být většině žadatelů původně požadovaná dotace krácena.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.