Restaurace začaly zveřejňovat alergeny v jídle

ilustrační foto: Reggie Bibbs / Flickr.com

České pohostinství se od tohoto víkendu dotýká zásadní změna. Začala totiž platit povinnost zveřejňovat alergeny, které nabízená jídla obsahují. Nařízení Evropské unie se týká jak luxusních restaurací, tak i pouličních stánků s rychlým občerstvením, nebo školních jídelen.

Televize Barrandov – reportáž

ilustrační foto: Reggie Bibbs / Flickr.com

Lidé, kteří nějakou alergií trpí, nebo musí dodržovat bezlepkovou dietu, si tak budou moci lépe vybrat co si v restauraci objednají.

Nařízení Evropské komise u nás vítají hlavně lidé trpící nesnášenlivostí k lepku, takzvanou celiakií. Podle odhadů nemocí trpí asi jedno procento populace, problém ale je, že o svém onemocnění ví jen asi patnáct procent z nich. Příznaků nemoci je přitom celá řada, od zažívacích potíží, přes chornickou únavu až po psychické problémy.

Ivana LÁŠKOVÁ, předsedkyně Společnosti pro bezlepkovou dietu:  Celiakie je podceňovaná diagnóza, takže většina celiaků není diagnostikovaných. Jedná se o dědičné nemocnění, takže v případě, že u někoho v rodině je nalezena celiakie, měla by se vyšetřit celá rodina.

Jednou z diagnostikovaných celiaček je také Kateřina Moravcová z Prahy. Až donedávna o své nemoci nevěděla a potýkala se s řadou zdravotních obtíží a hlavně neustálou únavou. Diagnózu zjistila v podstatě náhodou.

Kateřina MORAVCOVÁ :  Sedm, osm let jsem vůbec netušila, že tou nemocí trpím. Od února se učím žít úplně jinak a hlavně vařit jinak.

Novou vyhlášku o zveřejňování alergenů vítá. V současné situaci má velký problém například s výběrem restaurace.

MORAVCOVÁ : Se mi stává velmi často v restauracích, že vůbec nevědí jak mi poradit, špatně mi poradí a jsou z toho potom samozřejmě velký zdravotní následky.

Vyhláška by lidem s potravinovou intolerancí měla od nového roku pomoci i v obchodech. Někteří prodejci už dnes mají k nahlédnutí seznam alergenů v nebalených potravinách, jako jsou sýry, šunky, nebo zákusky. Kromě bílkovin obsažených v obilovinách, tedy lepku, bude na seznamu alergenů povinné zveřejňovat i třeba korýše, vejce, ořechy, nebo sojové boby.

Z jídelních lístků také zmizí lahůdky jako Katův šleh, nebo Překvapení paní domácí. Takové názvy nově musí být dovysvětleny, z čeho přesně je jídlo připraveno.

Televize Barrandov

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.