Vánoce s asistentem

foto: mensatic / MorgueFile

Příprava na Vánoce a předsváteční shon jsou každoroční náročnou zkouškou pro každého, obzvláště pak pro ty, kdo se bez cizí pomoci neobejdou ani jeden den v roce. Jako třeba paní Vojtěchová z Trutnova, i přes své těžké postižení má dobrou náladu a vždy se na Vánoce těší.
Tv Barrandov

foto: mensatic  / MorgueFile

Paní Eva Vojtěchová z Trutnova trpí vrozenou lomivostí kostí, už od narození se tak bez pomoci okolí neobejde.

VOJTĚCHOVÁ: Když jsem se narodila, tak mámě řekli, že do rána umřu a jak se říká, je mě už padesát let a jsem tady. No, je to velmi těžký a na těch devadesát devět procent jsem odkázaná na pomoc druhých.

Velmi jí s každodenními úkony pomáhá nejen oblastní charita, ale samozřejmě její rodiče, se kterými žije. Pomoc druhých teď před Štědrým dnem paní Eva potřebuje víc než kdy jindy, právě dokončují vánoční cukroví.

VOJTĚCHOVÁ:
Teďko tady děláme s paní asistentkou rohlíčky, připravený máme támhle strojek na kokosové, zase to cukroví, že a tak jsem zvědavá, jak se nám to povede.

Kromě toho je samozřejmě ale potřeba vánočně vyzdobit celý byt a také ustrojit stromeček. Ani to by Eva sama nedokázala.

V rodině Vojtěchových vydatně pomáhá Petra Vaňková z trutnovské charity, její poslání jí vyplňuje spoustu času, přestože má sama vlastní rodinu.

Petra VAŇKOVÁ, asistentka, Oblastní charita Trutnov: No teď před Vánoci pečeme cukroví a děláme takový ty věci, co dělají každý jiný, chodíme na nákupy, kupujeme vánoční dárky rodičům. No jinak já osobně mám tři klienty.

VOJTĚCHOVÁ: No u nás jako tradiční je rybí polívka k večeři, bramborovej salát, ryba obalená a klobása.

Nejvíce se ale těžce postižená žena, která neztrácí životní optimismus vždy těší na samotnou atmosféru Vánoc a rodinnou pohodu. Společnost jí dělá i sedmiletá fenka Bela.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.