AP: Poslouží případ Andressy Urachové jako varování ?

Andressa Urachová byla původně jen neznámá brazilská dívka, která ještě jako teenagerka otěhotněla a jako osamělá matka vychovávala dítě. Aby si vydělala peníze, dělala si plastické operace. To se jí však nakonec nevyplatilo.

Pak se změnila v sexbombu a hvězdu televizní reality show díky silikonovým implantátům, anabolickým steroidům, operaci nosu a gelovým a botoxovým injekcím – což byly skutečnosti, o něž se nestyděla podělit se svými fanoušky.

„Na světě je spousta ošklivých žen,“ řekla v loňském roce. „Pokud máte peníze, můžete být krásná. Tahle pěkná tvářička, kterou tu, drahouškové, vidíte, mě něco stála.“

Jak se ale nyní ukazuje, stála ji víc, než kolik chtěla dát. Nyní sedmadvacetiletá Urachová, která je nepochybně nejotevřenější brazilskou zastánkyní plastických operací, před časem utrpěla septický šok a skončila na jednotce intenzivní péče po nepovedené operaci na zvětšení stehen.
Její případ vyvolal diskusi o rizicích, která jsou Brazilky ochotné podstoupit ve své honbě za krásou. Tato diskuse se odvíjí v době, kdy Brazílie předběhla Spojené státy coby hlavní světové středisko plastických operací, napsala agentura AP.

Zdá se, že teď už prozřela i Urachová, která se svého času umístila jako druhá v brazilské soutěži Miss Bum Bum (Miss prdelka). Zatímco se stále zotavuje v nemocnici, vyjádřila lítost nad svým rozhodnutím stavět na odiv své chirurgicky vylepšené tělo kvůli slávě a penězům. „Připravujeme se o zdraví, abychom zbohatli,“ napsala před časem na svůj účet na Instagramu. „Žijeme, jako bychom neměli nikdy umřít.“

Od doby, co začala plastická noční můra Urachové, se také několik dalších celebrit svěřilo s tím, že je obdobné zákroky poslaly do nemocnice s komplikacemi. Odborníci a aktivisté se obávají, že brazilská kultura krásy otupila ženy vůči možným rizikům a povzbuzuje je, aby experimentovaly s riskantnějšími, nevyzkoušenými materiály a metodami, a neváhaly se svěřovat dokonce i do rukou nelicencovaných osob.

„Prodávají plastické operace a syntetické injekce, jako by to byl jakýkoli jiný produkt,“ řekla Sara Winterová, bojovnice za ženská práva, která loni v prosinci protestovala na slavné pláži Copacabana v Riu s velkou jehlou z papírové lepenky a nápisem přejícím Urachové brzké uzdravení.
V Brazílii je zhruba 5500 certifikovaných plastických chirurgů. Ale dalších 12.000 doktorů bez speciálního výcviku provádí zákroky kosmetické chirurgie, uvedla brazilská Federální lékařská rada, která uděluje lékařské licence. A některé ženy jsou ochotné nechat si provádět zákroky i od lidí, kteří nemají vůbec žádný lékařský výcvik.

Podle brazilské Společnosti plastické chirurgie dostala Urachová dávku silikonu, která je 200krát vyšší, než kolik vláda povoluje, a použit byl hydrogel, který není schválený americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Není ovšem jasné, ani kde proceduru podstoupila, ani to, kdo ji provedl – jakkoli je ve všem ostatním velmi otevřená, tohle Urachová neprozradila.
Jedna z nejbližších kamarádek Urachové, Jessica Lopesová, s níž se seznámila během soutěže Miss Bum Bum, se svěřila internetovému serveru EGO, že spolu chodívaly k plastickému chirurgovi, jako by to byla „cesta do nákupního střediska“. A sama Urachová řekla, že si nechala operovat nos, aby „získala obličej bohaté holky“.

Problémy, jimiž nyní Urachová prochází, dobře zná i jednatřicetiletá právnička z Ria Vania Priscová. Zatím se stále ještě úplně nezotavila z chirurgického zákroku v roce 2013, který jí provedla žena, jež – jak se později ukázalo – neměla žádné lékařské vzdělání.

Při proceduře jí měla do hýždí vstříknout akrylovou výplň, aby její pozadí získalo lepší tvar. Výsledkem ale byla infekce, která se Priscové rozšířila do celého těla a na půl roku skončila v nemocnici. Priscová podala žalobu, ale policie zatím nedokázala samozvanou „lékařku“ najít.

„Nechala jsem se zblbnout. Slyšela jsem jen ty dobré věci. Nikdo vám neřekne o všech těch problémech, které vám to může způsobit,“ řekla Priscová. „Udělala jsem pitomost. A ani jsem to nepotřebovala, protože jsem vypadala dobře. Zapomněla jsem, že nejdůležitější je být zdravý a šťastný,“ dodala.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.