Brýle a ticho prosím, chceme slyšet náš chřestící míček

Osmnáct nevidomých sportovců z celé republiky se zúčastnilo sobotního šestnáctého ročníku republikového turnaje v showdownu, speciálně upravené varianty stolního tenisu pro hráče s postižením zraku.

JIHLAVA „V celé republice se tomuto sportu věnují asi dvě stovky hráčů, kteří hrají a trénují pravidelně. První oddíl showdownu vznikl před pětadvaceti lety v Praze,“ řekl Pavel Hegner, ředitel pořádající jihlavské obecně prospěšné společnosti Tyflo Vysočina a také předseda republikové Organizace nevidomých. Showdown se hraje na stolech s mantinely. Na rozdíl od běžného stolního tenisu se hráči showdownu snaží podlouhlou pálkou dostat chřestící míček pod přepážkou v půli stolu do branky uprostřed soupeřova hracího pole.

Polohu míčku odhadují pouze sluchem Protože zrakové postižení hráčů je různé, mají zakryté oči neprůhlednými brýlemi, aby více postižení nebyli znevýhodněni.

Hráči odhadují polohu míčku na hrací ploše pouze sluchem, proto musí být při jinak vcelku hlučné hře ticho.

Organizace nevidomých sdružuje v Jihlavě asi 150 členů, v kraji 260 a v celé republice přes šest stovek. Tyflo Vysočina poskytuje svým zhruba sedmi stům klientů v kraji sociální služby.

Klienti dochází do střediska na Havlíčkově ulici, nebo pracovníci centra přichází k nim.

„Poskytujeme například průvodcovskou službu či osobní asistenci, kdy jim pomáháme doma. V sídle Tyflo Vysočina máme sociálně terapeutické dílny, kde se klienti učí vyrábět keramiku nebo třeba košíky, máme tady také učebnu, kde se zájemci učí pracovat s kompenzačními pomůckami jako televizní čtecí lupou či speciálním mobilním telefonem,“ řekl Hegner.

Tomáš Blažek, redaktor MF DNES

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.