Robot pomáhá zpět do života

www.elsa.web.tr

U pacientů všech věkových kategorií si moderní forma terapie dokáže získat velkou oblibu

Karlovy Vary – K návratu zpět do běžného života pomáhá pacientům v karlovarské nemocnici robotická rehabilitace. Přístroj Armeo Spring (foto) za více než 1,6 milionu korun zakoupila Karlovarská krajská nemocnice z evropských prostředků v rámci vybavení svého iktového centra.
„Jedná se o moderní přístroj pro roboticky asistovanou pohybovou terapii horních končetin s motivační zpětnou vazbou. Je určen především pacientům po mozkových příhodách, úrazech mozku či jiných onemocněních centrálního nervového systému, dále pacientům s postižením periferního nervového systému a v neposlední řadě i pacientům po úrazech a operacích horních končetin,“ vysvětluje primářka rehabilitačního oddělení karlovarské nemocnice Ivana Hanzlíková. Armeo Spring je přístroj, který pomocí exoskeletového ramene umožňuje odlehčení postižené končetiny, takže pacientovi stačí poměrně malá zbytková síla k provádění pohybů. Ty jsou snímány prostřednictvím senzorů v exoskeletu a předávány do počítače. Pohyb horní končetiny se tedy zobrazuje na monitoru PC.
V počítači nastavíme individuálně pro každého pacienta tzv. pracovní prostor, který přesně určuje rozsah pacientova pohybu a míru postižení cvičené paže.

„Roboticky asistovaná rehabilitace Armeo Spring v žádném případě nenahrazuje klasickou fyzioterapii,“ upozorňuje primářka s tím, že ji ale zásadním způsobem obohacuje o nové prvky se zpětnou vazbou.
„Počítačové vyhodnocení pacientem prováděného úkolu nám pak umožňuje měřitelně zhodnotit úspěšnost léčby. U pacientů všech věkových kategorií si tato forma terapie dokáže získat velkou oblibu. Pro svou jednoduchost a zábavnost je silně motivující, protože je doslova vtáhne do aktivního přístupu, a měřitelnost výsledku v nich vyvolává, v dobrém slova smyslu, i jistou soutěživost,“ dodává Hanzlíková.

http://sokolovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.