Na ALS není dosud lék

ilustrační foto: sxc.hu

Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je nemoc, kterou v Česku podle známého neurologa Martina Bojara trpí 500 až 700 pacientů. Zemřel na ni bývalý premiér Stanislav Gross.

„ALS je jedna z nejzávažnějších chorob postihujících nervový systém. Dochází při ní k degeneraci a ztrátě nervových buněk,“ uvedl včera v ČT.

První projevy choroby mohou být nenápadné – například svalové křeče, slabost v rukou a nohou, postižení řeči, polykání a dýchání. Později je nemocný paralyzován při zachování psychických a mentálních schopností. Mozek nemůže ovládat většinu svalů.

„Pacienti, co se dožívají vysokého věku, mohou mít potíže připomínající Alzheimerovou chorobu. U té choroby je nejhorší to, že postupně lidé ochrnují, stávají se nepohyblivými. Přestanou polykat a mluvit,“ popsal Bojar.

Dodnes se podle něj nepodařilo výzkumným týmům přijít na to, co chorobu vyvolává. „Jednou je to zánět, poté stopové prvky, potřetí stres. Choroba má hodně příčin,“ dodal.
Dosud neexistuje ani žádný účinný lék. Na trhu existuje pouze jeden medikament, ani ten však nemůže nemoc vyléčit. „I tato nejúčinnější léčba prodlužuje život pouze o několik měsíců,“ uvedl Bojar s tím, že se v posledních letech zkoušejí nové přípravky. Během dvou až pěti let však nakonec vždy dochází k úmrtí pacienta.

ALS je známá také jako Lou Gehrigova choroba či nemoc motoneuronu. Onemocnění získalo pojmenování po slavném baseballovém hráči týmu New York Yankees, Lou Gehrigovi, u něhož byla ALS diagnostikována v roce 1939.

ALS postihla také například slavného britského astrofyzika a matematika Stephena Hawkinga. Podle spekulací médií touto nemocí v současnosti trpí také plzeňský prvoligový fotbalista Marián Čišovský.

Nemocí, která se nejčastěji objevuje u lidí ve věku mezi 40 až 70 lety, podle vědců trpí šest ze sta tisíc lidí, ročně se na tento počet osob zjistí dva nové případy.
Loni v červenci zahájila organizace na podporu nemocných ALS Association celosvětovou kampaň Ice Bucket Challenge, která se stala hitem komunitních sítí především díky podpoře řady známých osobností.

Každý, kdo byl vyzván, měl 24 hodin na to, aby si na hlavu vylil kbelík s ledovou vodou a poslal na konto asociace deset dolarů. Pokud se polít nechtěl, poslal 100 dolarů. Poté musel člověk k témuž vyzvat další tři lidi. Za měsíc se podařilo vybrat 100 miliónů dolarů (přes dvě miliardy Kč).

ilustrační foto: sxc.hu

Právo

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.