Platnost průkazu ZTP mi končí v roce 2016. Budu si muset průkaz znova vyměnit?

Dotaz: Dnes jsem byla na výměnu poukázky ZTP. Mám tam platnost do června 2016. Bylo mi řečeno, že v dubnu budu muset žádat o nové posouzení, protože tam není napsáno neomezeně nebo trvale. Musím znovu žádat o ZTP a mobilitu? je to tak? Každý tvrdí něco jiného.

Odpověď:
Pokud má Váš nový průkaz ZTP uvedenou platnost do června roku 2016, sdělili Vám na úřadě správně, že si budete muset žádat o nové posouzení. Bude možná lepší, když si žádost o průkaz ZTP a příspěvek na mobilitu podáte spíše už v březnu roku 2016, někdy celé správní řízení může trvat i déle než tři měsíce, vyhnete se tak případné překlenovací době, kdy by Váš stávající průkaz už nebyl platný, ale o nároku na nový by ještě nebylo rozhodnuto.

Vždy je důležité uvedené datum platnosti na průkazu. Někteří lidé totiž mají mnohdy přiznaný průkaz na delší dobu než mají uvedenou platnost na průkazu. Proto je dobré při výměně průkazu s sebou mít i původní rozhodnutí o přiznání průkazu OZP, aby mohlo být na novém průkazu uvedeno správné datum platnosti, které bude stejné jak na rozhodnutí o nároku na průkaz tak přímo i na průkazu.

Jiří Marek
invArena

11 komentářů

  1. Dobrý den. co Píšete o roku 2016 tam na mojem přízpěvku je uveden rok 2017, teď jsem bez průkazky žádal jsem v čas tak jak je v zákoně 3 měsíce předem, ale na pracáku soiálním odboru mi řekli že to pošlou až 2 měsíce před skončením průkazu že to revizní lékaři stihnou, ale pravda je někde jinde. Na sociálním odboru ta paní mi řekla že to měli na poradě 2 měsíce před skončením průkazu tak že si každý dělá zákony podle sebe buď platí zákony v české republice pro kazdého stejně nebo jak a kolik uředníci dostanou obálku do kapsy a my postižený tím trpíme, protože já s malím důchodem nemohu dávat obálku uředníkům do kapsy.

    • Jestli mohu poradit, raději si to všechno nechte dávat písemně, protože sám mám zkušenost, že úředníci řeknou něco, co není pravda, a pak, když se na ně odvolám, tak tvrdí, že nic takového neřekli. Pro nějaké případné odvolání nebo námitky v řízení si tedy raději vše nechávejte potvrdit písemně. Takže žádné takové paní na úřadě mi povídala…jak to nemáte černé na bílém, tak neuspějete

  2. Na základě rozhodnutí Úřadu práce mě přiznán průkaz osoby se zdravotním postižení označený symbolem „ZTP“. Ten mi Končí
    30 září 2017. Začátkem července 2017 jsem požádal o prodlouženína pracáku mi bylo řečeno že mám přijít až začátkem srpna 2017, ale já jsem ji říkal že musí žádat 3 měsíce předem dle zákona.Paní mě řekla že to tam dřív nepošle že má nařízeno 2 měsíce předem žádost jsem ji tam nechal.V srpnu mě to nedalo a šel jsem znovu na pracák jestli to poslala odpověděla mě že ještě ne.
    Že to pošle příští týden. Do týdne mě přišlo že se mám dostavit k lékaři hned jsem tak učinil.Je konec září a ještě se nic neděje vím mám ještě čas ale 27 září odjíždím na rekondice postižených.

  3. Dobrý den,20. ledna 2017 jsem na Úřadu práce odevzdala žádost o prodloužení platnosti průkazu ZTP, která mně končí 31. března 2017. Je již konec března a dosud se nic neděje. Nechápu, proč je posouzení posudkovým lékařem tak dlouhé, když mám roztroušenou sklerózu se 70 procentní invaliditou. Jak mám řešit situaci, nemám platný průkaz, nemám potvrzení pro vjezd automobilu. Jak příště tomu předejít ? Kdy žádat o prodloužení průkazu ? Děkuji, Votavová.

  4. Dobrý den, byl mi vydán nový průkaz ZTP, který je platný do r.2025.Pobírám příspěvek na mobilitu. Musím žádat v lednu 2016 novou žádostí o tento příspěvek? Děkuji.

    • Pokud už je to plastová karta za kterou jste zaplatila 30,-Kč, a ne nazelenalý papír zatavený ve fólii, na kterém je napsáno „dočasný průkaz“, tak už máte „ten nový“.

    • dobry vecer chtela jsem se optat do kdy si musim vymenit prukaz ztp jsem sluchove postizena uz mnoho let mam prukazku jiz starou 20let a co mam delat prosim o pomoc a vysvetleni jak mam postupovat predem vam dekuji za spravu

  5. Na základě rozhodnutí Úřadu práce-krajské pobočky v Brně mi byl 11.4.2014 přiznán průkaz osoby se zdravotním postižení označený symbolem „ZTP“ ode dne 1.1.2014 do 1.1.2017. Prozatímní průkaz byl však pracovnicí úřadu vydán pouze do 31.12.2015. Tato nebrala na zřetel citaci v rozhodnutí posudkového lékaře a změnu data platnosti neobsahovalo ani rozhodnutí, případně jeho zdůvodnění. Samozřejmě, že jsem četl různé příspěvky k této problematice, ovšem nechápu, proč není taxativně stanoveno do kdy musí být nová žádost podána. Z vlastní zkušenosti vím, že požadavek nebyl vyřízen ani za půl roku. Úřadu práce je jistě z evidence patrné, do kdy má osoba ZTP platný zdravotní posudek. Ten by pak měl osobu vyrozumět do jakého termínu je nutné novou žádost podat. Tyto mlhavé zprávy nejsou pro osoby ZTP přínosem, nehledě na okolnost, že jsou osoby, které mají problém cesty na úřad práce absolvovat. Rád bych věděl, jak tuto situaci řešit. Děkuji za odpověď, s pozdravem Josef Tersch.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.