Handicapovaným se nově nájemní smlouvy automaticky prodlužují

Hlavní město zavedlo novinku v bydlení handicapovaných lidí. Praha nyní automaticky prodlužuje postiženým osobám dvouleté nájemní smlouvy na městské byty. Je to změna oproti dosavadnímu jednání, kdy bylo nutné vždy uzavřít smlouvu novou.

Praha – „Rada využila možnosti nového občanského zákoníku a smlouvu sice uzavírá na dva roky, ta je ale automaticky prodlužována, pokud nedochází ke změně podmínek,“ uvedl Tomáš Trejtnar z bytového oddělení správy a využití majetku pražského magistrátu na konferenci Pražské organizace vozíčkářů.

Měsíčně se v těchto bytech zvláštního určení platí 60 korun na metr čtvereční, což je asi poloviční nájemné oproti ostatním městským bytům. Těch má hlavní město 500, další mají městské části. Část z onoho půl tisíce příbytků je pohromadě v pěti bytových domech, ostatní jsou jednotlivě v dalších nemovitostech. Jako poslední otevřela Praha v roce 2007 bytový dům s chráněnými byty v Libuši, kde jsou i tři byty zvláštního určení.

V současnosti česká metropole nové byty nestaví, avšak podle Trejtnara se do budoucna s novou výstavbou počítá, včetně bytů pro handicapované. Nové byty vznikají v rámci městských částí. Kupříkladu v Malešicích v bývalé ubytovně vzniká 170 malometrážních bytů. Vznikne také deset bytových jednotek pro lidi po úrazu míchy. Očekává se, že bezbariérové byty by jim měly napomoci naučit se samostatnosti. Výhodou má necelý kilometr vzdálené Centrum paraple, které paraplegikům pomáhá. Celkem má hlavní město více než 9 500 bytů, městské části jich mají asi 50 tisíc. Každoročně jich ale ubývá, protože radnice městské byty většinou rozprodávají. Byty zvláštního určení přiděluje držitelům průkazů TP, ZTP nebo ZTP/P, kteří mají v hlavním městě trvalý pobyt.

Různě zdravotně postižených žije v Česku podle údajů statistiků asi desetina, omezení mobility má asi čtvrtina z nich.

Pražský deník
http://www.prazsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.