V Dejvicích je po čtyřech dnech pitná voda, k lékaři šlo 460 lidí

Po čtyřech dnech mohou lidé v pražských Dejvicích a Bubenči opět pít vodu z kohoutků. Hygienici jim to dovolili od dnešních 16:00. Kvůli bakteriím a virům z vody evidují nejméně 460 nemocných, kteří vyhledali lékaře.

Podle hygieničky hlavního města Zdeňky Jágrové podobnou epidemii Česko nezažilo od 70. let. Bakterie se do vody nejspíš dostaly z kanalizace porušené při stavbě, tvrdí Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Vedení Prahy podle opozičních zastupitelů z ODS a TOP 09 při řešení situace s kontaminovanou vodou selhalo.
Obyvatelé pražských Dejvic a Bubenče nemohli pít vodu z kohoutku od neděle, voda ale byla znečistěná nejméně od pátku. Výsledky ukázaly, že voda obsahovala koliformní bakterie. Hygienici navíc ve vzorcích stolice nemocných lidí objevili noroviry, které způsobují střevní chřipku a jsou přenosné z člověka na člověka. Vedle stovek nemocných, kteří se s problémy obrátili na lékaře, je podle Jágrové řádově více lidí, kteří své potíže řešili doma.
Bakterie se do vody v Dejvicích a Bubenči nejspíš dostaly z kanalizace porušené při stavbě, řekl ČTK ředitel PVK Petr Mrkos. Odpadní voda se vlila do slepého ramene vodovodu na konci ulice U Laboratoře mezi Patočkovou a Střešovickou, následně se při zvýšení tlaku kvůli propláchnutí dostala do hlavního řadu a kontaminovala pitnou vodu. „Netěsnosti v kanalizaci ukázala kamerová zkouška,“ řekl vedoucí provozu PVK Michal Kruk.
Na pozemku poblíž nalezeného slepého ramene vzniká komplex bytových domů Triangle. Podle Kruka mohla kontaminaci způsobit i nedaleká stavba tunelu Blanka, což ale považuje jeho zhotovitel Metrostav za nepravděpodobné. Slepé rameno vodovodu nebylo správně zakresleno v mapě, podle jedné ze starých map mělo vést o deset metrů dál. S jeho zaslepením musí PVK čekat den až dva na povolení báňského úřadu. Potrubí podle Kruka nejspíš leží více než šest metrů hluboko.
Potrubí, kterým bakterie ze slepého ramene do Dejvic natekly, je nyní mimo provoz. Voda teče souběžným vodovodem. „Bude se rozhodovat o jeho celkové sanaci nebo možná i výstavbě nového místo něj,“ popsal plány PVK s kontaminovaným potrubím Kruk.
Kvůli řešení situace kolem znečištěné vody v Dejvicích dnes na jednání zastupitelstva opoziční zastupitelé z ODS a TOP 09 kritizovali vedení Prahy. Tvrdili, že selhalo, když nesvolalo krizový štáb a primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se ke kauze vyjádřila poprvé až ve středu. Primátorka uvedla, že rada svolání krizového štábu zvažovala. „Po ujištění, že má Praha 6 celou situaci pod kontrolou, jsme tak neučinili. Nechtěli jsme u obyvatel vyvolat zbytečnou paniku,“ dodala.
Bez pitné vody z kohoutků byli lidé v části Prahy 6 od víkendu. Museli pro ni chodit k cisternám, nebo používali balenou vodu. Postiženo bylo zhruba 32.000 lidí. Cisterny náhradního zásobování v ulicích podle mluvčího PVK Tomáše Mrázka zůstanou do víkendu.
PVK o odškodnění kvůli kontaminované vodě požádaly desítky občanů. Lidé, kteří vyhledali lékařskou péči, dostanou 5000 korun. Radnice Prahy 6 ve středu oznámila, že podá kvůli znečištění trestní oznámení na neznámého pachatele. V postižené oblasti je asi 180 stravovacích zařízení, asi 15 jich zavřelo provoz.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.