PVK evidují 700 žádostí Pražanů o odškodnění kvůli špatné vodě

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) evidují na 700 žádostí o odškodnění kvůli kontaminované vodě v Praze 6. Všechny jsou od obyvatel, firmy se ještě nepřihlásily. Pojišťovna Kooperativa pak předpokládá, že ještě dnes začne první žádosti vyřizovat.

To sdělili mluvčí PVK Tomáš Mrázek a mluvčí pojišťovny Marek Vích.

Vodu v Dejvicích kontaminovaly bakterie minulý pátek a do včerejšího odpoledne bylo bez vody 32.000. Hygienici zaznamenali více než čtyři stovky nakažených.
„Žádostí evidujeme asi 700. První z nich už jsme začali vyřizovat. Obyvatele, kteří neposlali všechny potřebné dokumenty, žádáme o doplnění. Ty formálně v pořádku budeme odesílat na pojišťovnu,“ řekl Mrázek.
Každý, kdo bude o pětitisícovou kompenzaci žádat, musí PVK předložit, kromě svých osobních údajů jako jméno či adresa, mimo jiné také lékařskou zprávu či účtenky z lékárny.
Pojišťovna Kooperativa pak na řešení události vyčlenila tým likvidátorů. „Kooperativa připravila řešení těchto typů škod ve zrychleném režimu a předpokládá, že již dnes budou první škody zlikvidovány a začnou se odesílat finanční prostředky,“ uvedl Vích.
Žádosti firem z Prahy 6, které kalamita postihla, PVK ještě žádné neeviduje. „Událost skončila teprve včera odpoledne, to je příliš krátká doba na vyčíslení škod,“ uvedl Mrázek. Firmy a podnikatelé musí vodárnám dodat kromě základních údajů a vyčíslení ušlého zisku také daňové přiznání či další doklady prokazující vzniklou škodu.
Bez pitné vody byli obyvatelé Prahy 6 od neděle do čtvrtečního odpoledne. Náhradní zásobování zajišťovala PVK 60 cisternami. Praha 6 začala v pondělí vozit pitnou vodu do škol a domů seniorů a v úterý ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům. Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.