Kvalita vody v přírodních koupalištích je zatím většinou dobrá

ilustrační foto: Flickr.com

Víkend slibuje pěkné počasí a mnozí z nás proto vyrazí k vodě. Kde je voda čistá a kde bychom se raději měli koupání vyvarovat? Přinášíme informace o kvalitě vody v přírodních koupalištích v jednotlivých krajích….

Kvalita vody v přírodních koupalištích je na začátku sezony většinou dobrá, je tak možné se v nich bez obav koupat. Hygienici ovšem nedoporučují koupání na dvou místech na Orlické přehradě a také v rybníku Hnačov na Klatovsku a koupalištích Michal v Sokolově, v Chrastavě na Liberecku a v Zákupech na Českolipsku. V Praze je zhoršená voda v koupališti Džbán.

U některých návštěvníků koupaliště Michal v Sokolově se hned v prvních dnech koupací sezony objevily zdravotní problémy. Krajská hygienická stanice po chemické a mikrobiologické stránce ve vodě žádné závady neshledala, podle informací na webu stanice jsou ve vodě zřejmě cerkárie. Vzhledem k tomu vodu k 8. červnu označila za nevhodnou ke koupání. Z bezpečnostních důvodů tak koupaliště otevře nejdříve příští týden, na základě dalších rozborů, řekl jeho jednatel Karel Kotous.

V Zákupech na Českolipsku laboratorní rozbory prokázaly cerkárie, které se zavrtávají lidem do kůže a vyvolávají svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. Přírodní koupaliště Sluníčko v Chrastavě u Liberce je podle hygieniků nevhodné ke koupání, přestože poslední měření dopadlo dobře. Na vině jsou špatné výsledky rozborů vody z minulých let. Pro letošní sezonu se hodnocení Chrastavy nezlepší. „Vycházíme z hodnocení minulých let, ne aktuální situace. Pro koupající je to informace, že tam může být mikrobiální znečištění,“ uvedla vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Kučerová. Takové znečištění může podle ní způsobit vyrážky, zvracení a průjem.

Z podobných důvodů označují jihočeští hygienici jako nevhodné ke koupání Vojníkův a Staňskovský rybník. Ve svém hodnocení zohledňují také minulou sezonu, kdy byla kvalita vody dlouhodobě horší.
Na Orlické přehradě hygienici nedoporučují koupání v Trhovkách a Podskalí, zhoršená kvalita vody je také v oblasti Popelíky. Důvodem je zvýšený výskyt sinic, který je patrný zejména na návětrné straně vodní nádrže, tedy u východních břehů. S horší kvalitou vody musejí počítat lidé, kteří zamíří do Varvažova na Ústecku. Na hladině se může objevovat fytoplankton, tedy například řasy. V Karlovarském kraji hygienici zhoršenou kvalitu vody uvádějí ve Velkém Rybníce v Hroznětíně.

Sníženou průhlednost vody vykazuje na začátku sezony rybník Hluboký na Pardubicku, pro tuto lokalitu je to však typické a stav zůstává stejný celé léto. Mírně zakalený je i rybník Rosnička na Svitavsku. Podobně je snížená průhlednost už od začátku sezony v jezeru Chmelař na Litoměřicku. V místě je to ale obvyklý jev, který neohrožuje zdraví.

Hygienici nedoporučují koupání v Chrastavě a Zákupech

Hygienici v Libereckém kraji nedoporučují koupání v přírodním koupališti v Chrastavě na Liberecku a v Zákupech na Českolipsku. V Zákupech laboratorní rozbory prokázaly cerkárie. Ty se zavrtávají lidem do kůže a vyvolávají svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. ČTK to dnes sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. V Chrastavě dopadla měření dobře, na vině jsou špatné výsledky z minulosti.
Cesta cerkárie k člověku začíná v trusu vodních ptáků, z něhož pocházejí vajíčka. Cerkárie se vyvinou v plžích, opustí je a hledají jiného hostitele. Láká je mastná lidská kůže, kam se zavrtávají. „Z celkového počtu vyšetřených plžů bylo prokázáno vylučování schistosomních cerkárií u 43,6 procenta exemplářů, už pět procent přitom znamená významné riziko vzniku cerkáriové dermatitidy,“ uvedla Balašová. V Zákupech nemají tyto problémy poprvé, už v roce 2009 tam cerkárie zmařily prakticky celou letní sezonu. Nádrž museli dokonce vypustit.
V Chrastavě vychází hodnocení z minulých let, nikoli z aktuální situace. „Pro koupající je to informace, že tam může být mikrobiální znečištění,“ uvedla vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Kučerová. Takové znečištění může podle ní způsobit vyrážky, zvracení a průjem. Uvedené koupaliště napájené z Vítkovského potoka patří mezi ta, u nichž se kvalita vody stanovuje z rozborů za poslední čtyři roky.
Hygienici v Chrastavě vycházejí z toho, že problém s bakteriemi E.coli a enterokoky je dlouhodobý. Ve Vítkovském potoce se ve větším množství objevily v důsledku záplav z roku 2010. „Potok byl znečištěný z povrchových zdrojů, jak to spláchlo septiky a hnojiště,“ řekl dnes ČTK správce koupaliště Miloš Laksar. Kvalitě vody v potoce nepřispělo ani odstraňování povodňových škod. „Práce už jsou hotové, takže voda teče poměrně čistá. Podle posledních výsledků, které přišly, tak je voda v limitu. Dá se říci dobrá jakost, ale do normy se kvůli minulým rokům stále nevejdeme,“ konstatoval Laksar.
Na koupališti podle něj mají vyvěšeno upozornění o nevhodnosti vody ke koupání, lidé se přesto v nádrži koupou. „Teplota vody je 16 stupňů, to ale u nás není neobvyklé. Máme průtočné koupaliště a musí být teplo delší dobu, abychom měli aspoň 20 stupňů,“ dodal správce.
V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 34 vodních plochách, z toho 14 je betonových nádrží a pět koupališť, která jsou napojena na zdroje pitné vody a podmínky pro ně jsou přísnější. Mírně zhoršená kvalita vody je na Hamerském jezeře v Hamru na Jezeře na Českolipsku a Harcovské přehradě v Liberci.

 

V Plzeňském kraji není ke koupání vhodná voda v Hnačově u Klatov

V Plzeňském kraji pomalu začíná letní koupací sezona. Obce a provozovatelé venkovních koupališť vylepšili zázemí pro rekreanty. Ve většině kontrolovaných přírodních koupališť má voda zatím dobrou kvalitu. Nevhodná ke koupání je podle hygieniků jen voda v rybníku Hnačov na Klatovsku, zjistila dnes ČTK.
Špatná voda je v hnačovském rybníku kvůli sinicím. Se stejným problémem se vodní plocha potýká každoročně. Také rybník Valcha na Klatovsku má podle hygieniků kvůli sinicím zhoršenou jakost vody. Největší vodní nádrž Hracholusky má podle vodohospodářů u hráze průhlednost vody 5,5 metru a teplotu přes 18 stupňů. Nádrž České údolí u Plzně je průhledná pouze do 0,7 metru.
Dobrou kvalitu vody mají také rybníky Bolevecké rybniční soustavy. Největší Velký bolevecký rybník má průhlednost vody kolem čtyř metrů. Správci městské zeleně a rybníků také už několik týdnů kosí speciálním podvodním kombajnem zelenou biomasu, aby řasy nepřekážely plavcům, řekl ČTK Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně. Před začátkem sezony také město doplnilo na pláže písek a vyčistilo vstupy u jachtového klubu, uvedl Havelka.
Dobré koupací podmínky mají podle městských úřadů také dva přírodní koupací biotopy na jižním Plzeňsku. V Dobřanech i v Blovicích jsou už koupaliště otevřena. Biotop Kotynka v Dobřanech má nyní teplotu vody 23 stupňů a dobou kvalitu vody. I přes chladnější počasí posledních dní sem lidé chodí. V úterý se zde například koupalo 650 lidí.
Ani v loni otevřeném biotopu v Blovicích se o čistotu vody nestarají chemikálie, ale filtrace přes rostliny. Letos město rozšířilo herní prvky pro děti, instalovalo další bezpečnostní kameru a před začátkem sezony vyčistilo oba bazény, řekl starosta Jan Poduška.
Kvalitní koupání nabízí také největší přírodní koupaliště na Domažlicku – rybník Babylon. V provozu je od 1. května. Návštěvníkům nabízí kompletně zrekonstruované toalety, které opravilo město Domažlice za necelého půl milionu korun.

 

Lidé se mohou v Olomouckém kraji koupat bez obav

Obyvatelé i návštěvníci Olomouckého kraje se mohou bez obav koupat v přírodních koupalištích, jejichž kvalitu vody sledují pracovníci krajské hygienické stanice. Voda je vhodná ke koupání, řekl dnes ČTK vedoucí odboru Krajské hygienické stanice Olomouc Karel Freudmann.
„Podle výsledků rozborů je na Plumlově i Poděbradech voda zdravotně nezávadná a vhodná pro rekreační využití. Má také vyhovující smyslové vlastnosti,“ uvedl Freudmann, podle nějž hygienici budou v pravidelných kontrolách kvality vody v těchto přírodních koupalištích pokračovat i v následujících týdnech.
Díky teplému počasí se už obě přírodní koupaliště zaplnila lidmi. Otevřen byl také prostějovský akvapark či letní areál olomouckého plaveckého bazénu. Koupaliště byla po zimní pauze zprovozněna také například ve Šternberku či Zábřehu.
Hygienici v Olomouckém kraji sledují kvalitu vody v jezeře Poděbrady u Olomouce a ve vodní nádrži Plumlov nedaleko Prostějova. Výsledky kontrol kvality vody v přírodních koupalištích pravidelně zveřejňují na internetové stránce www.khsolc.cz .

 

Voda ke koupání v hradeckém kraji je podle hygieniků v pořádku

Kvalita vody ke koupání v nádržích v Královéhradeckém kraji je podle výsledků rozborů z tohoto týdne v pořádku. Hygienici například provedli rozbor vzorků vody z lokality u autokempinku na nádrži Rozkoš na Náchodsku, kde se kvalita vody v porovnání s minulým týdnem zlepšila, uvádí na svém webu Krajská hygienická stanice v Hradci Králové.
Na Rozkoši je podle hygieniků mírně zhoršená jakost vody vzhledem ke zvýšenému výskytu chlorofylu a snížené průhlednosti. Z přírodních koupališť hygienici zkontrolovali kvalitu vody na nádrži Včelné v Rychnově nad Kněžnou.
Hygienici upozorňují na to, že jakost vody sledují jen na vodních plochách uvedených na webu www.khshk.cz. Na ostatních místech kvalitu vody nikdo nemonitoruje a koupání je na vlastní nebezpečí.

 

Voda v nádržích v Ústeckém kraji je většinou vhodná ke koupání

Kvalita vody v přírodních koupalištích v Ústeckém kraji je zatím většinou dobrá a je vhodná ke koupání. Vyplývá z výsledků rozborů vody z nádrží a rybníků, které pravidelně dělá Krajská hygienická stanice. Hygienici budou letos sledovat kvalitu vody na 17 místech, sezona byla zahájena zatím na 11 z nich.
Snížená průhlednost vody je už od začátku sezony v jezeru Chmelař na Litoměřicku. V místě je to ale obvyklý jev, který neohrožuje zdraví. S horší kvalitou vody musejí počítat také lidé, kteří zamíří do Varvažova na Ústecku. Na hladině se může objevovat fytoplankton, tedy například řasy. Naopak bez závad je sousední zatopená jáma v Chlumci.
Kvalitní voda je podle hygieniků v Kamencovém jezeře v Chomutově, v nádrži Barbora na Teplicku nebo zatopené jámě Matylda u Mostu. Sezona naopak ještě nezačala ve Vysoké Peci na Chomutovsku, Křižanově na Teplicku, v Chabařovicích na Ústecku ani v Jetřichovicích, Velkém Šenově a Mikulášovicích na Děčínsku.
Letos ještě nebudou hygienici kontrolovat kvalitu vody v největším jezeře v Ústeckém kraji, Miladě na Ústecku. Vodní plochu, která vznikla na rekultivovaném území, úřady zatím do seznamu kontrolovaných míst nezařadily. Milada by se v následujících letech měla stát turistickým lákadlem kraje. Zatím tam ale není infrastruktura ani zázemí pro rekreaci.
Vzorky vody z přírodních koupališť odebírají hygienici jednou za dva týdny. Laboratorní vyšetření stojí kolem 2500 korun. Platí ho provozovatel nebo stát, pokud areál provozovatele nemá. Koupací sezona je letos stanovena od 30. května do 1. září.

 

Voda v jihomoravských přírodních koupalištích je kvalitní

Voda v přírodních koupalištích v Jihomoravském kraji je kvalitní a vhodná ke koupání. Vyplývá to z výsledků měření Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje, která provádí kontrolu zhruba u 20 nádrží. Teplota vody se pohybuje od 18 do 26 stupňů. Výjimkou je jezírko Wellnes Infinit Maximus v Brně, které má 16 stupňů.
Hygienici nezjistili ve vodě žádné problémy. „V posledních dvou týdnech jsme nezaznamenali žádné přívalové vody, které jsou zdrojem kontaminace,“ uvedl vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Miroslav Staněk. Právě přívalové vody po vydatných deštích nebo letní oteplování mívá každoročně za následek znečištění vody, její kalnost a také nárůst sinic. „Sinice se v takových případech přemnožují, vystupují směrem k hladině a voda není ke koupání vhodná. Proto kvalitu vody tak často sledujeme, abychom informovali veřejnost včas,“ dodal Staněk. Právě počasí ovlivňuje kvalitu vody nejvíce. Jeden týden tak může být kvalita dobrá, další týden horší a posléze opět dobrá.
Nejteplejší vodu nabízí vodní nádrž Výrovice na Znojemsku, kde je skoro 26 stupňů. Následují Nové Mlýny na Břeclavsku, kde je okolo 25 stupňů v obou lagunách. Stejná teplota je i na Vranovské přehradě v Bítově, voda u pláže přímo ve Vranově má necelých 23 stupňů. Nad 23 stupňů naměřili hygienici na Lučině na Hodonínsku. Vodní nádrže Letovice a Palava na Blanensku i s rybníkem Suchý přesahují 21 stupňů Celsia stejně jako přírodní koupaliště Luleč na Vyškovsku. Na Brněnské přehradě je nejtepleji na Kozí horce a v Rokli. Rakovec a Sokolské koupaliště nemají ani 20 stupňů. Přesně 20 stupňů dosáhl nový přírodní koupací biotop v městské části Brno-jih. Studenou vodu okolo 18 stupňů nabízí Bantice na Znojemsku.
Stav vody hygienici nezjišťovali na třech přírodních koupalištích, a to ve Vémyslicích na Znojemsku, v Bohuslavicích na Hodonínsku a v Kovalovicích na Brněnsku.

 

Středočeští hygienici nedoporučují koupání v Orlické přehradě

Hygienici ve středních Čechách nedoporučují koupání v Trhovkách a Podskalí na Orlické přehradě. Zhoršená kvalita vody je na Orlíku také v oblasti Popelíky. Důvodem je zvýšený výskyt sinic, který je patrný zejména na návětrné straně vodní nádrže, tedy u východních břehů. Na ostatních sledovaných místech v regionu je situace víceméně v pořádku, řekl dnes ČTK Luboš Mandík z příbramské pobočky krajské hygienické stanice.
„Ne že bychom dávali zákaz, takových hodnot to ještě nedosáhlo, ale musíme dát varování, že ta voda není vhodná ke koupání,“ komentoval Mandík situaci na některých místech na Orlíku.
Voda podle něj vypadá na pohled dobře, není zakalená a je v ní vidět 1,5 metru daleko. Při pondělní vizuální kontrole to dokonce vypadalo, že se kvalita vody na Orlíku zlepšila, rozbory teď ale ukázaly něco jiného.
„Bohužel, výsledky prokázaly pravý opak, což se někdy stává, protože sinice jsou natolik drobné, že jen pouhým okem tu změnu nezaznamenáte, to se pozná až rozborem,“ uvedl hygienik.
Obsah toxických sinic na některých místech Orlické přehrady je podle něj natolik vysoký, že mohou lidé pociťovat zdravotní problémy. Je na uvážení každého, zda se ve vodě bude koupat, či nikoliv; zákaz zatím hygienici vyhlašovat nemuseli.
Před týdnem byla nevhodná voda ke koupání také v jezeře u Poděbrad na Nymbursku nebo v písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, tam se ale situace zlepšila.

 

Voda v moravskoslezských nádržích má vyhovující kvalitu

V přírodních koupalištích Moravskoslezského kraje se lidé i nadále mohou koupat bez obav, protože podle rozborů hygieniků má voda vyhovující kvalitu. ČTK to dnes řekla krajská hygienička Helena Šebáková.
Krajští hygienici v tomto týdnu provedli laboratorní analýzy vody z 11 koupacích míst v okresech Nový Jičín a Frýdek-Místek. Na Novojičínsku odebrali vzorky z nádrže Kacabaja v Hodslavicích, Čerťák v Novém Jičíně, Údolí mladých v Bílovci a Větřkovice v Kopřivnici. Na Frýdecko-Místecku pak kontrolovali tři místa na Žermanické přehradě, nádrže Baška a Brušperk a také dvě místa na Olešné. „Vyhovující kvalita vody na všech uvedených nádržích i nadále přetrvává,“ uvedla Šebáková.
V tomto týdnu kontroloval kvalitu vody i provozovatel letního koupaliště v Ostravě-Porubě. Také v tomto místě kvalita vody vyhovuje požadavkům. „S výjimkou Bruntálska, kde venkovní teploty dosud nedosáhly letních hodnot, zahájila postupně provoz většina provozovatelů letních umělých koupališť. V rámci zahájení provozu provozovatelé rovněž zajistili první odběry vzorků vody k laboratorním analýzám. Výsledky zaslané do informační databáze vykazují vyhovující kvalitu,“ řekla Šebáková.
Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

 

Přírodní koupaliště na Vysočině nabízejí čistou a vyhřátou vodu

Na začátku koupací sezony mají všechny oblíbené rekreační rybníky a přehrady na Vysočině čistou vodu. Vyhřátá je už na 20 až 24 stupňů Celsia. V nádrži Trnávka poblíž obce Želiv a v lomu u Horní Cerekve je voda průhledná do více než tří metrů. Hygienici v tomto týdnu navštívili celkem 14 přírodních koupališť v kraji. Výsledky jejich první letošní prověrky dnes krajská hygienická stanice zveřejnila na svých webových stránkách.
Seznam koupališť, jejichž voda bude během léta kontrolována pravidelně, je skoro stejný jako loni. Sledován tentokrát nebude rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku, protože je kvůli opravě hráze vypuštěn. Kontrolou zatím neprošla ani koupaliště Stejskal u Rouchovan a přírodní biotop ve westernovém městečku Šiklův mlýn, protože na těchto místech ještě koupací sezona nezačala.
Na Havlíčkobrodsku mohou lidé bez obav zamířit k rybníkům Ředkovec i Řeka. V okrese Jihlava nabízejí čistou vodu Velký Pařezitý a Malý Pařezitý nedaleko Telče. Čistý je i třetí sledovaný rybník v tomto okrese, Černý u Smrčné, v době kontroly byl ale částečně vypuštěn.
Na Pelhřimovsku hygienici neměli žádné výhrady ke kvalitě vody v lomu u Horní Cerekve, ani u vodních nádrží Sedlice a Trnávka. Čistou vodu bez sinic měla tento týden rovněž přehrada Dalešice na Třebíčsku. Na Žďársku hygienici zkontrolovali celkem pět přírodních koupališť – rybníky Domanínský, Medlov, Sykovec a Velké Dářko a nádrž Pilská ve Žďáru nad Sázavou. Také v nich je voda v pořádku.

 

Ve sledovaných jihočeských koupalištích je voda bez větších závad

Ve sledovaných jihočeských koupalištích je voda bez zásadních závad. Platí to i o Vojníkově a Staňskovském rybníku. Na obou místech sice hygienici uvádějí, že lokalita není vhodná ke koupání, ale jde o informaci, která zohledňuje i minulou sezonu, kdy byla kvalita vody dlouhodobě horší. Nejlepší podmínky z přírodních koupališť rekreanti najdou na lipenské pláži v Černé v Pošumaví. Vyplývá to z informací českobudějovické krajské hygienické stanice.
Na Vojníkově a Staňkovském rybníku platí stupeň číslo čtyři z pětičlenné škály. Ale momentálně je na obou místech podle hygieniků voda vhodná ke koupání, pouze na Vojníkově evidují horší průhlednost.
Na pláži u rekreačního střediska Radava u orlické nádrže existuje mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů. To se týká především jedinců s citlivým vnímáním. Hygienici proto doporučují se po koupání osprchovat čistou vodou.
Na hladině u pláže u Lipna nad Vltavou se zase může vyskytovat vodní květ. Ostatní sledovaná místa vykazují podle hygieniků jen nepatrné snížení kvality a voda je tam vhodná ke koupání.

 

Návštěvníci koupaliště Michal měli potíže, o víkendu se neotevře

U některých návštěvníků koupaliště Michal v Sokolově se hned v prvních dnech koupací sezony objevily zdravotní problémy. Krajská hygienická stanice po chemické a mikrobiologické stránce ve vodě žádné závady neshledala, podle informací na webu stanice jsou ve vodě zřejmě cerkárie. Vzhledem k tomu vodu k 8. červnu označila za nevhodnou ke koupání. Z bezpečnostních důvodů tak největší koupaliště v kraji otevře nejdříve příští týden, na základě dalších rozborů, řekl dnes ČTK jednatel koupaliště Karel Kotous.
„Kvalita vody je podle rozboru výborná. Vzhledem k problémům, které se vyskytly u některých návštěvníků, ale hygienická stanice v tabulce vodu označila za nevhodnou ke koupání. Příčiny těchto problémů se ale bohužel odhalit nepodařilo. Koupaliště je přírodní a chemicky se neupravuje, pravděpodobně tak kvůli prudkému oteplení ve vodě něco vykvetlo. Napomoci tomu mohla i mírná zima. Zaměstnanci ale vodu průběžně zkouší a žádné příznaky se u nich neobjevily,“ uvedl Kotous. Možné ale podle něj také je, že se u návštěvníků alergické příznaky objevily z trávy či z jiných důvodů.
„Chemický a mikrobiologický rozbor vody ke koupání na koupališti Michal k 8. červnu odpovídá stupni ‚voda vhodná ke koupání‘ (nejlepší možné hodnocení). Celkové hodnocení stupněm ‚voda nevhodná ke koupání‘ bylo stanoveno s ohledem na pravděpodobný výskyt cerkárií,“ uvádí na webu Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje. Na koupališti tak byla pravděpodobně zachycena cerkáriová dermatitida. Je to parazitární onemocnění, které se u člověka projevuje tvorbou skvrn, puchýřů a zarudnutím kůže. Je doprovázena intenzivním svěděním.
Na profilu koupaliště Michal na sociálních sítích se objevila řada stížností od návštěvníků. Zdravotní problémy měly především děti, vyrážkou ale trpěli i někteří dospělí.
Voda vhodná ke koupání je dále na koupališti Rolava v Karlových Varech, ve vodní nádrži Jesenice na Chebsku nebo ve vodní nádrži v Tatrovicích. Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi je ve vodní nádrži Skalka, zhoršenou kvalitu vody pak hygienici uvádějí ve Velkém Rybníce v Hroznětíně.

 

Voda v pražských koupalištích je dobrá, zhoršená je jen na Džbáně

Kvalita vody v pražských koupalištích je v současné době dobrá. Nejvyšší známkou značící nejlepší kvalitu vody byla označena čtveřice koupališť z celkem pěti fungujících a sledovaných hygieniky. Zhoršená voda je pouze v koupališti Džbán. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnili hygienici na svých internetových stránkách.
Podle měření hygieniků je nejlepší voda jak v Motole, Divoké Šárce, Radotíně, tak v Hostivařské přehradě. Vodu označili nejvyšším možným stupněm, tedy jako vhodnou ke koupání.
Zhoršená kvalita vody je nyní pouze v koupališti Džbán. To dostalo od hygieniků „dvojku“ – voda je ale stále ještě vhodná ke koupání.
Mimo provoz jsou koupaliště Lhotka a rybník Šeberák. Lhotka je uzavřena dlouhodobě, Šeberák jeho majitel pro letošní sezonu vypustil.

 

Voda přírodních koupališť v Pardubickém kraji je většinou čistá

Voda ve většině přírodních koupališť v Pardubickém kraji je zatím čistá. Sníženou průhlednost vykazuje na začátku sezony pouze rybník Hluboký na Pardubicku, pro tuto lokalitu je to však typické a stav zůstává stejný celé léto. Mírně zakalený je i rybník Rosnička na Svitavsku. Vyplývá to z údajů, které zveřejňuje Krajská hygienická stanice Pardubického kraje.
Voda v rybníku Rosnička zcela čistá nikdy nebývá, pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů je ale dosud nízká. Hygienici doporučují se po koupáni osprchovat. Vloni zde zakázali koupání v polovině prázdnin.
V přehradě Seč na Chrudimsku jsou podle hygieniků mírně zvýšené hodnoty chlorofylu, což je způsobeno celkovým biologickým oživením. Kvalita vody je ale zatím hodnocena nejlepší známkou.
Bez závad jsou i další oblíbené rekreační lokality. Bez obav se mohou lidé koupat například v písnících u Mělic a Březhradu na Pardubicku, nádržích Konopáč na Chrudimsku nebo v přehradě Pastviny na Orlickoústecku.
Z vodní nádrže Březina na Svitavsku hygienici zatím vzorky neodebírali. Napouští se každý rok na přelomu května a června, napouštění trvá asi deset dní. V minulosti tam však voda byla vždy čistá.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.