Peněz na péči o seniory a postižené je o dost míň

ilustrační foto: Cohdra / MorgueFile

Budou peníze na výplaty? Chystá se propouštění? Změní se rozsah či dostupnost sociálních služeb? To jsou otázky, které v současné době pálí zaměstnance poraden, domovů pro seniory či postižené, tedy příspěvkových organizací, kterým přispívá prostřednictvím kraje stát.

ilustrační foto: Cohdra / MorgueFile

Ten pro letošní rok příspěvek Karlovarskému kraji zkrátil o 53 milionů korun. V celé republice chybí na sociální služby téměř tři čtvrtě miliardy. Kraje teď napjatě čekají, zda se Ministerstvu práce a sociálních věcí podaří potřebné finance zajistit.

„Bojím se o práci. Když se musí šetřit, je vždy prvním krokem propouštění. Ale jde i o klienty. Ta práce je velmi náročná, často i po psychické stránce. Pokud bude málo personálu, nebude péče kvalitní,“ uvedla sociální pracovnice, která si nepřála uvést své jméno.

„Kraj získal od Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky na zajištění sociálních služeb v roce 2015 částku ve výši 257 milionů korun. Požadavek na dotaci byl přitom ve výši 310 milionů. Je zřejmé, že chybějící částka může mít vliv na rozsah či kvalitu poskytovaných sociálních služeb na území regionu,“ připustila mluvčí krajského úřadu Veronika Severová. Podle jejích slov je třeba, aby v nejbližší době došlo k dohodě mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem financí o navýšení prostředků na zajištění poskytování sociálních služeb. „Kraje by pak mohly tyto prostředky rozdělit poskytovatelům sociálních služeb nejpozději v září letošního roku,“ uvedla Severová.

Podle krajského radního pro sociální oblast Miloslava Čermáka zatím není důvod k panice. „Ke zhroucení péče nedojde. Nevím ani o žádném propouštění z důvodu nedostatku financí. Příspěvek kraj pokrátil všem poskytovatelům sociálních služeb. Doufám, že nějaké peníze ještě přijdou a budeme je moci přerozdělit,“ uvedl Čermák, který se jako zástupce Karlovarského kraje v minulých dnech zúčastnil setkání hejtmanů s ministrem financí Andrejem Babišem. „Mám z toho dobrý pocit, ministr byl vstřícný. Návrh se bude ve vládě projednávat příští týden, tak snad to dopadne dobře,“ doplnil Čermák.

„Udělali jsme organizační změny, pracujeme na zvýšení efektivity práce a v případě potřeby využijeme vlastní rezervy. Pracujeme na tom, aby se výpadek financí našich klientů ani kvality služeb nijak nedotkl,“ podotkla ředitelka Domova pro seniory Skalka v Chebu Radka Müllerová. Pro příští rok chce Karlovarský kraj požádat o dotaci na sociální služby ve výši 400 milionů. „Nařízením vlády došlo k navýšení mezd, zdražily se také služby,“ vysvětlil devadesátimilionový nárůst dotace Miloslav Čermák. „Zvýšení dotace je proto nevyhnutelné.“

Jitka Dolanská
Mladá fronta Dnes

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.