Hrad ve Zlíně-Malenovicích ukáže figuríny lidí se zvláštnostmi

Voskové figuríny z kolekce Zvláštní lidé budou k vidění na hradě ve Zlíně-Malenovicích (foto). Figuríny věrně zachycují podobu lidí s tělesnými zvláštnostmi, siamská dvojčata nebo lidi s takzvaným vlčím syndromem.

Výstava začne ve středu, potrvá do 21. září, sdělila dnes ČTK Barbora Janečková, zástupkyně Muzea jihovýchodní Moravy, které hrad spravuje.

„Od pradávna se v naší společnosti vyskytovali jedinci svým zevnějškem výrazně vystupující z davu. Společnost se jich stranila, ale zároveň byla přitahována jejich zvláštnostmi. Z postižení takových lidí často pramenila neskutečná síla a odhodlání vzepřít se osudu a předvést okolí svůj neobyčejný vzhled jako dar. Chtěli být respektováni a uznáváni,“ uvedla producentka výstavy Jacguelina Lasunovová.
Zmínění lidé podle ní často pracovali v cirkusech. „Mnohdy se naučili neuvěřitelným kouskům, kterými ještě více podněcovali zvědavost návštěvníků,“ podotkla producentka.
Figuríny zachycující podobu 25 skutečných lidí vznikly podle dobových dokumentů v petrohradském antropologickém muzeu. „Výsledek působí dokonale živým dojmem, neboť umělci při výrobě použili lékařské oční a zubní implantáty a do vosku vpichovali pravé lidské vlasy,“ uvedla Lasunovová.
Návštěvníci hradu si budou moci výstavu prohlédnout také 19. září při akci Vítání babího léta.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.