Handicapovaní v Opavě mají nový domov

Díky účasti Moravskoslezského kraje (MSK) v programu transformace sociálních služeb a díky evropským financím našlo nový domov patnáct zdravotně postižených klientů, kteří doposud žili v opavském sociálním zařízení Marianum, krajské příspěvkové organizaci.

Nyní bydlí v nově zrekonstruovaném třípodlažním objektu na Denisově náměstí v Opavě.
Rekonstrukce, která trvala od září 2014 do července 2015, přinesla lidem, kteří ve větší míře potřebují pomoc a podporu okolí, více soukromí a komfort v bydlení. Slavnostního otevření se zúčastnil i náměstek hejtmana MSK pro sociální záležitosti Svatomír Recman (KSČM).
Nově zrekonstruovaný objekt nabízí bydlení v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zázemím. K dispozici v jednotlivých domácnostech je také obývací pokoj s kuchyní, který tvoří jeden celek. Všechny prostory jsou bezbariérové, včetně zabudování evakuačního výtahu.
Projekt »Druhá etapa transformace organizace Marianum« za téměř 26 milionů korun byl financován z integrovaného operačního programu. MSK se na něm podílel částkou 4,5 milionu korun. »MSK pokračuje v realizaci systémových změn v oblasti poskytování sociálních služeb, a to především pobytových sociálních služeb pro osoby nejen s tělesným postižením, ale i s mentálním či kombinovaným postižením. Rekonstruované a do užívání předané prostory vytvářejí vysoký standard poskytovaných sociálních služeb pro jeho uživatele i zázemí pro zaměstnance.
Klášterní budovu Mariana, odkud uživatelé přešli do zrekonstruovaných prostor, opustí poslední klienti a zaměstnanci definitivně v roce 2016,« uvedl náměstek Recman a dodal, že MSK realizuje v letošním roce ještě další projekty. Mezi ně patří například vytvoření nového domova pro osoby se zdravotním postižením ve Vrbně pod Pradědem pro osmnáct uživatelů, v Opavě pro dvanáct uživatelů, v Horním Benešově pro osmnáct uživatelů ad. »Naplňujeme tím krajský volební program KSČM i programové prohlášení krajské koalice KSČM a ČSSD v sociální oblasti, a také tím dokazujeme, že levice umí v našem kraji vládnout ku prospěchu jeho občanů.«
Hlavní budova Mariana je stará přes sto let a není majetkem kraje. Budova z roku 1907 již nemohla odpovídat požadavkům počátku 21. století a nárokům moderních sociálních služeb.

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.