Nastane konec liknavých výplat rodičovského příspěvku?

parlament sněmovna poslanci

Senátoři ČSSD podali návrh zákona o změně některých zákonů souvisejících s výplatou sociálních dávek. Novela má zamezit liknavému vyplácení sociálních dávek, rodičovského příspěvku, důchodů atd., v neurčitých termínech.

„Je nepřijatelné, aby maminky s dětmi, senioři ani zdravotně postižení nevěděli, zda zaplatí včas nájem, protože neví, kdy jim přijdou peníze od státu. Novela do všech zákonů o dávkách nově zakotvuje princip, že dávka se považuje za vyplacenou až dnem, kdy ji obdrží příjemce dávky, nebo jiná oprávněná osoba,“ vysvětlil Zdeněk Škromach, místopředseda Senátu a ČSSD.

V současné zákonné úpravě je zakotveno, že se sociální dávka osobám se zdravotním postižením považuje za vyplacenou dnem odeslání požadavku na vyplacení z účtu ÚP ČR (neboli jednotného výplatního místa). V praxi dochází k tomu, že jsou takto považovány za vyplacené dávky různých druhů včetně například mateřského a rodičovského příspěvku.

Maminky s dětmi tak mnohdy marně čekají na rodičovský příspěvek do posledních dnů v měsíci, ačkoli mají již několik dnů po splatném termínu nájemného a podobně. Předkládaná novela by měla tuto nejistotu napravit.

„Věřím, že v kontextu současného dění kolem MPSV a systému vyplácení dávek, zdravý rozum zvítězí a novela získá podporu napříč politickým spektrem,“ dodal Zdeněk Škromach.

Parlamentnilisty.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.