I handicapovaní se mohou nyní vydat do Muzea kuriozit a rekordů

Jedním z nejvíce zastoupených tvůrců v Muzeu kuriozit a rekordů v Pelhřimově je Vrchlabák Tomáš Korda. Tvůce unikátních předmětů ze zápalek již sice bohužel není mezi námi, ale zanechal za sebou dílka, která sjtále obdivují milovníci kuriózních neobvyklostí.

Pelhřimov/Vrchlabí – A protože lidé z Agentura Dobrý den myslí i na handicapované, přichází se speciální nabídkou.

Expozice Zlaté české ručičky Pelhřimov patří k atraktivním turistickým cílům, které jsou bez problémů dostupné i vozíčkářům. Její bezbariérovost je zajištěna prostorným výtahem, který bez problémů vyveze do jednotlivých pater i návštěvníka na elektrickém vozíku.

„Základ expozice tvoří unikátní kolekce, kterou vytvořil právě vrchlabský autor Tomáš Korda. Obsahuje více než 90 objektů vyrobených ze zápalek a zápalkových hlaviček, její součástí jsou funkční hudební nástroje, vázy a obrazy, ale najdete zde i nejmenší zlatou klec v ČR, čtyřmetrového plyšového medvěda, nejmenší českou pálenici, funkční mramorové housličky a mnoho dalších neobvyklých výtvorů,“ popsal nabídku Josef Vaněk a dodal, že k expozici Zlaté české ručičky náleží zahrada, na níž se kromě obřího kuchyňského nádobí (polévkový hrnec o objemu 2 300 litrů, dvoumetrový trychtýř, dvoumetrová čajová konvice, …) nacházejí i sochy vyřezávané motorovou pilou a lavičky pro odpočinek.

„Na své si u nás přijdou i nevidomí návštěvníci. Mohou sami po hmatu obdivovat rozměry a tvary venkovních exponátů, nebo (po předchozím nahlášení, nejlépe alespoň 3 dny předem) využít ochotného přístupu pracovníků muzea, kteří poskytnou výklad a zpřístupní více exponátů, běžně uzavřených ve vitrínách,“ upozornil Josef Vaněk. Návštěvníci mohou též poslouchat zvukové tabule s údaji o rekordmanském dění. I pro neslyšící mají v muzeu dobrou zprávu. „Pokud si přivezou tlumočníka do znakové řeči, průvodce přizpůsobí rychlost výkladu. Lidé tak dostanou dost času se v klidu rozhlédnout a případně se optat na nejrůznější drobnosti, které je zaujmou,“ dodal Vaněk. Nevidomí a neslyšící mohou zavítat i do druhé expozice – Muzea rekordů a kuriozit, sídlící v historické Dolní bráně na pelhřimovském náměstí. V pěti patrech kamenné věže naleznou nejmenší český motocykl, největší pivní tácek, čokoládový zámek a stovky dalších exponátů. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin.

JANA MUDROVÁ
Krkonošský deník
http://krkonossky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.