Nemoc vytížených starších mužů

ilustrační foto: Flickr.com

Riziko onemocnění, kvůli němuž byl operován Karel Gott, prudce roste s věkem a stresem.

Zúžením aortální chlopně trpí v rozvinutém světě jen dvě procenta lidí. Jenže se stárnutím se riziko prudce zvyšuje: po 75. narozeninách, které Karel Gott oslavil loni, postihuje středně těžká až těžká forma tohoto srdečního onemocnění už 12 procent populace.

Co přesně chorobu spouští a proč u některých lidí postupuje rychleji než u jiných, to zatím není vědcům příliš jasné.

Kromě věku patří k rizikovým faktorům neléčený vysoký tlak či hladina cholesterolu a také kouření. Častěji onemocní muži.

Operace je nejčastější metodou léčby. Obvykle se při ní postižená chlopeň celá vymění za implantát, jen v některých případech se dá „opravit“ speciální plastickou operací. Potíže se srdcem však může vyřešit i zavedení balonku na speciální cévce, takzvaném katetru. Balonek se v místě zúžení nafoukne a chlopeň rozšíří.

Právě to se zřejmě stalo v případě Karla Gotta. Lékaři v pražském IKEM, kde zpěvák od úterka leží, se právě na tyto typy operací dlouhodobě specializují.

Výhodou takzvané miniinvazivní operace je, že je pro starší organismus mnohem šetrnější. „Jakékoliv zatížení organismu v podobě celkové anestezie přináší v tomto věku vyšší riziko. Proto chápu, proč se tak kolegové rozhodli,“ řekl anesteziolog Karel Drmola.

Stres příznaky zhoršuje

Operaci v IKEM měl Gott údajně dopředu naplánovanou, jen na ni nezamýšlel jít tak brzy. Do nemocnice v úterý spěchal proto, že se mu náhle přitížilo. Zákrok už nešlo dál odkládat.

Zpěvák měl sice předepsané léky, ty však mohou pouze zmírnit příznaky a případně zpomalit postup onemocnění. Jeho příčinu však neodstraní.

Operace je proto u této diagnózy běžná – zúžená aortální chlopeň je vůbec nejčastěji operovanou srdeční vadou.

K náhlému zhoršení zdravotního stavu Karla Gotta mohlo snadno přispět i jeho vysoké pracovní vypětí a s ním spojený stres. Při námaze se totiž mohou zhoršovat typické zdravotní obtíže, ke kterým patří dušnost nebo intenzivní bolest na hrudi.

Že ho nemocné srdce nutí trochu zvolnit, si mnohonásobný zlatý slavík uvědomoval. Na zimu si nenaplánoval žádné koncerty, po plánované operaci chtěl rehabilitovat a odpočívat.

Zrušené koncerty

Momentálně je zpěvák na jednotce intenzivní péče a lékaři hlídají jeho stav. I jeho podzimní koncerty byly zrušeny až do odvolání.

Zkušenosti pacientů, kteří prodělali stejnou chorobu, ukazují, že po operaci mohou buď upravovat svůj stav za pomoci léků, nebo mohou být v lehčích případech dokonce zcela bez léčby, jen pod dohledem lékařů.

Co se stalo Karlu Gottovi – Zjednodušeně řečeno: zpěvákovi se zúžila tepna, která odvádí okysličenou krev ze srdce. Zúžení se dá odstranit klasickou operací, nebo takzvanou katetrizací. Právě tu údajně podstoupil Karel Gott.

Aortální chlopeň, kde se tepna zúžila, pomáhá srdci pumpovat do těla okysličenou krev. S věkem se v ní usazuje vápník a další prvky. Ztrácí proto pružnost a otvor mezi cípy se zužuje. To brání průtoku krve. Srdce musí více pracovat, aby odpor chlopně překonalo. Příznakem je bolest na hrudi, dušnost, únava. Neléčené srdce může selhat.

Radka Hrdinová, Lenka Petrášová
Mladá fronta Dnes

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.