Stovka tělesně postižených plavců bojovala na Strahov Cupu o účast v Riu

ilustrační foto: USAG-Humphreys / Flickr.com

V pražském Aquacentru Šutka se o víkendu bojovalo o Rio. Tamní padesátimetrový bazén nabídl boje o limity pro paralympiádu 2016, a to v rámci 24. ročníku Strahov Cupu.

Do závodu se zapojila víc než stovka plavců s tělesným postižením. Nechyběl už jistý účastník her Arnošt Petráček, představily se také další dvě naděje – sedmnáctiletá Vendula Dušková a dokonce o čtyři roky mladší Anežka Floriánková.

Strahov Cup patří do kalendáře mezinárodního paralympijského výboru pro plavání, což závodníkům umožnilo plnění limitů. V Česku aktivně působí na tři sta plavců s tělesným postižením, a to ve čtyřech střediscích – v Praze, Brně, Karlových Varech a Českých Budějovicích.

K tradičně nejúspěšnějším handicapovaným plavcům patří Arnošt Petráček. Má vrozenou vadu horních i dolních končetin. U dolních se jedná o luxaci kolenních kloubů, těm horním chybí pažní kosti. „Měl jsem jenom jeden hlavní start, to bylo 50 metrů znak. Na této trati bych chtěl příští rok na paralympiádě v Riu bojovat o medaile,“ prozradil reprezentant českobudějovického plavání.

Jednou z těch, která o sobě dala vědět, byla sedmnáctiletá Vendula Dušková ze Sportovního klubu Kontakt Karlovy Vary. Potěšil ji především splněný limit na trati 100 metrů prsa. „Narodila jsem se v podstatě zdravá, akorát jsem měla průsvitnou kůži na zádech. Asi v 7 měsících zjistili, že to byl tukový nádor. Postupně mi odumíraly nervy, odumřely mi až po kolena. V 9 měsících jsem byla na operaci páteře. Mám skřípnutou míchu, porušené svěrače,“ říká Vendy, jak jí ostatní závodníci přezdívají. Paralympiáda je vrchol. Účast na paralympiádě v Riu Vendy bere jako svůj sportovní vrchol. Především však v plavání vidí smysluplnou náplň života. „Je to sen všech sportovců. Nepřemýšlela jsem o tom do letošního mistrovství světa. Loni touhle dobou jsem vůbec nevěděla, že by nějaké mistrovství světa mohlo být. Bylo to strašně rychlé a jsem strašně ráda, že se to podařilo,“ dodává Vendula Dušková.

Třináctiletá Anežka Floriánková z pražského Kontaktu, která má vrozenou vývojovou vadu horních končetin, zaplavala limit pro paralympiádu na 100 metrů znak a na polohové dvoustovce.

O počtu tělesně postižených plavců startujících v Riu rozhodnou vedle splněných limitů mezinárodní plavecké federace také kritéria Českého paralympijského výboru.

www.rozhlas.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.