Nový zastupitel pro bezdomovce, Romy či uprchlíky

ilustrační foto: jfg / sxc.hu

Brno bude mít uvolněného zastupitele pro sociální začleňování. Koalice se na tom dohodla v dodatku koaliční smlouvy. Bude jím Martin Freund, dosavadní zastupitel z hnutí Žít Brno. Za práci pro Brno by měl nově dostávat přes 53 tisíc korun.

ilustrační foto: jfg / sxc.hu

Česká televize

Vznik uvolněného postu ale musí posvětit ještě zastupitelstvo.

Bezdomovci, Romové či uprchlíci. Začlenit se do společnosti jim pomáhá Brno. Od prosince by za to měl zastupitel pro sociální začleňování dostávat štědrý plat, přes 53 tisíc. Stane se totiž uvolněným zastupitelem, tedy politikem na plný úvazek.

Martin FREUND, zastupitel, Brno /Žít Brno/:
Teď momentálně, byť ve svém volném čase vlastně jako v podstatě ten plný úvazek splňuju, někdy i víc, a dělám to za nic.

redaktor:
Vedle kultury a zdraví má sociální agendu na starosti jeho spolustraník, náměstek primátora Matěj Hollan. Po roce ale přišel na to, že ji sám nezvládne.

Matěj HOLLAN, náměstek primátora, Brno /Žít Brno/:
Že jsme před rokem si dovedli představit, že ta spolupráce s agenturou pro sociální začleňování bude tak kvalitní a budeme schopni ubytovávat lidi bez domova, budeme schopni pracovat na tom, aby sociálně vyloučené lokality přestávaly být tak nebezpečné.

redaktor:
Změna přišla s dodatkem koaliční smlouvy, který má Česká televize k dispozici. Ten strany vládnoucí Brnu sepsali jako výsledek nedávného koaličního sporu.

Oliver POSPÍŠIL, opoziční zastupitel, Brno /ČSSD/:
Je to buď důkaz toho, že ty koaliční strany vlastně nevěděly, co chtějí, anebo se jedná teďka o prachsprostý politický handl.

redaktor:
Počet uvolněných zastupitelů vzroste na devět, o jednoho víc, než platilo minulé vedení Brna. Podle zákona může mít město tolik uvolněných zastupitelů, kolik chce.

Pavel FABIAN, advokát, FABIAN & PARTNERS:
Je to čistě na zvážení zastupitelstva, které si to samozřejmě musí po politické linii obhájit.

redaktor:
O tom, zda Martin Freund bude uvolněným zastupitelem, tedy bude pobírat plat, musí rozhodnout za dva týdny ještě jeho kolegové na jednání zastupitelstva.

Co přesně tedy bude náplní jako kdyby té práce?

Martin FREUND, zastupitel, Brno /Žít Brno/:
Takhle, já už se tomu teď momentálně nějakým způsobem věnuju a v rámci toho koordinovaného přístupu se jedná o projekty zhruba za 800 milionů a týká se to sociálního bydlení, které chceme v Brně Nový post uvolněného zastupitele

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.