Přerovská radnice se pustí do dezinfekce rozvodů kvůli legionelle

Přerovská radnice se od čtvrtka pustí do dezinfekce rozvodů teplé vody kvůli zvýšenému výskytu bakterie legionella.

Odborníci ji zjistili v osmi přerovských domech, z toho ve dvou domech s pečovatelskou službou. Obyvatele dotčených domů odborníci upozorňují na to, aby během zásahu nepouštěli teplou vodu, informuje radnice na svých webových stránkách.

Jednorázovou „šokovou dezinfekci“ rozvodů teplé vody má město naplánovánu na čtvrtek a pátek. „Žádáme obyvatele (osmi dotčených domů), aby po dobu tohoto zásahu vůbec nepouštěli teplou vodu. Společně s odbornou firmou budeme pomáhat s odpouštěním chemizované teplé vody pryč z rozvodů,“ uvedla Petra Hirschová z přerovského magistrátu. Lidé, kteří odborníkům neumožní přístup do svého bytu, budou nuceni si zajistit odpouštění vody sami.

Zvýšený obsah bakterie legionella zjistili odborníci během namátkové kontroly v osmi přerovských domech minulý týden. Bakterie se podle zástupců radnice může nacházet jak v zařízení na přípravu teplé vody, tak i v rozvodech domu. Lidem z dotčených objektů doporučili nepoužívat teplou vodu na sprchování. Povolený limit legionelly byl podle vedoucího odboru majetku přerovského magistrátu Zdeňka Vojtáška překročen ve dvou domech s pečovatelskou službou – a to v ulicích Mervartova a U Žebračky, ale také na adresách Osmek 5, Kozlovská 17, Alšova 9, generála Štefánika 6, Jižní čtvrť II/13 – a mírně byly překročeny hodnoty i v domě Jižní čtvrť II/5.

Bakterie legionella může způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. Nejohroženější jsou lidé s oslabenou imunitou. Bakterie se šíří zejména ve vodovodních trubkách, klimatizacích, sprchách a v chladicích systémech. Její výskyt je prý nižší v měděných trubkách, naopak rizikovější jsou trubky z různých umělých materiálů. Prevenci proti rozmnožování bakterií představuje udržování teploty horké vody na minimálně 60 stupních Celsia, u studené na nejméně 25 stupních Celsia. Pokud se zjistí výskyt bakterie, je potřeba potrubí pořádně vypláchnout vodou o dostatečně vysoké teplotě.

Přerovský magistrát provádí kontrolu svých domů prostřednictvím Zdravotního ústavu Olomouc, jehož pracovníci pravidelně odebírají vzorky teplé vody v náhodně vybraných objektech. Naposledy se v Přerově potýkali odborníci s legionellou v létě roku 2014.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.