Nesolidní registry dlužníků z lidí tahají peníze

illustrator foto: g-point / stock.xchng

Pokud řešíte problémy s registry dlužníků, máme pro vás dobrou zprávu. K podpisu prezidentovi míří novela zákona o ochraně spotřebitele. Cílí hlavně na nesolidní registry dlužníků, které jen z lidí tahají peníze.
ilustrační foto: g-point / stock.xchng

Prima FTV

Reportérka Eliška Čeřovská proto zjišťovala, co všechno novela zákona ovlivní.

Návrh zákona o ochraně spotřebitele cílí především na falešné registry dlužníků. Ty nabízí lidem výpisy o bezdlužnosti za nemalé peníze, ačkoliv jsou prakticky k ničemu, někdy se zákazník dokonce ani nedočká. V novele zákona jsou nově pro registry jasně stanovené podmínky. Do registru se musí zapojit vždy alespoň deset bank, úvěrových společností nebo jiných platebních institucí.

Radek VONDRÁČEK, poslanec /ANO/ /říjen 2015/:
Je jasné pravidlo, že žádná banka si nedovolí spolupracovat s nějakým neseriozním subjektem.

Eliška ČEŘOVSKÁ, redaktorka:
Do naší redakce například neustále chodí e-maily, kde si z různých důvodů stěžujete na Centrální registr dlužníků.

redaktorka /citace/:
„Hledám možnost, jak stornovat registraci a objednávku z CERD. Já jsem invalidní důchodce a klikla jsem na službu, u které bylo velkým písmem zdarma. A ihned po mně chtěli zaplatit dva tisíce korun. Tak jsem jim odepsala, že to chci stornovat. A stále mi posílají maily, že budu platit penále a že to předají exekutorovi. Již to trvá šest měsíců, tak nevím, co mám dělat.“

redaktorka /citace/:
„V roce 2010 jsem zaplatila 300 korun za potvrzení bezdlužnosti, které se mělo vygenerovat na webu CERDu zdarma, ale také mi měl přijít originál poštou. To se ale nikdy nestalo.

Radek VONDRÁČEK:
Ten člověk, který se na ně obrátí, utratí nemalou finanční částku, a ten opravdu je mu k ničemu, je to prostě jenom tahání peněz z kapes spotřebitelů.

Jan HRBÁČEK, ekonom /srpen 2014/:
Žádná z těch bank nebo, nebo finančních institucí s tímhle tím registrem nespolupracují.

redaktorka:
Novela zákona, která teď míří k prezidentovi k podpisu, by fungování falešných registrů měla ztížit.

Radek VONDRÁČEK:
Nebudou si moct dát na ty svoje webové stránky, my jsme registr v souladu se zákonem o ochraně spotřebitele, nebudou se moc takhle prezentovat. A je to i trošku na médiích, na nás všech, abysme udělali osvětu, že tady tento rejstřík je opravdu někde mimo zákon.

redaktorka:
Už 2. listopadu jsme opakovaně na Centrální registr dlužníků odeslali žádost, aby se nám k novele zákona vyjádřili. Bohužel bez úspěchu.

Eliška Čeřovská, Prima FTV.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.