Nevidomí mají novinku

foto: Flickr.com

Jedním z prvních měst, kde nevidomí prověří elektronickou slepeckou hůl, je Sokolov

Sokolov – Zrakově postižení lidé ze Sokolova budou teprve třetími v republice, kteří budou moci otestovat unikátní technologickou novinku. Po Praze a Brnu se Sokolov stane dalším z měst, kde nevidomí prověří v praxi takzvanou elektronickou slepeckou hůl. Tato pomůcka je vyvinuta tak, aby mohli zrakově postižení bleskově přivolat pomoc nebo požádat o navigaci při hledání například obchodu. Kromě elektronické hole však chystají její autoři, vědci z ČVUT, další novinky.

Projekt představil v Sokolově sám autor, docent Jiří Chod z ČVUT. Slepecká hůl je napojena pomocí chytrého telefonu na navigační systém. Nevidomý se tak může jediným stisknutím tlačítka spojit se svým navigátorem. Ten může zrakově postiženého díky aplikaci snadno lokalizovat a tím ho vyhledat.

„Speciální hůl v Sokolově vyzkouší několik lidí, kteří pak své poznatky předají ČVUT, tak aby technologie byla co nejvíc dokonalá a prospěšná,“ řekl starosta Sokolova Jan Picka.

Dobrovolníky z řad nevidomých vybere městská policie.

„Ano, o novince vím, ve spolupráci s městskou policií ji naše TyfloCentrum vyzkouší. Já osobně také a jsem zvědavá, jak novinka funguje,“ říká Gertruda Maruščáková ze sokolovského TyfloCentra.

Strážníci mají v plánu zapůjčit hůl více lidem. „Každý vnímá různé situace jinak. Vydáme se s lidmi do města v plném provozu a v různých částech dne. Chceme nasbírat co nejvíce poznatků,“ naznačil velitel sokolovských strážníků Petr Kubis. Součástí hole je i SOS tlačítko napojené na služebnu městské policie. Ani zde však novinky nekončí.

Tou další, kterou by chtěli v Sokolově v budoucnu vyzkoušet, jsou brýle pro zrakově postižené se zabudovanou webovou kamerou. Asistent na druhé straně díky kameře uvidí v reálu, kde se postižený nachází.

ROMAN CICHOCKI
Sokolovský deník
http://sokolovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.