Symbolem obav z viru zika se stala fotografie chlapce Josého

foto: José Wesley

Fotografie novorozeného chlapce s neobvykle malou hlavou obletěla před dvěma měsíci svět a stala se symbolem obav, které mají těhotné ženy z nákazy virem zika.

foto: José Wesley, zdroj: AP

José Wesley se narodil před čtyřmi měsíci s mikrocefalií, jejíž vyšší výskyt v některých zemích Latinské Ameriky je spojován s nynější epidemií viru zika.

„Pro mě je normální. Vím, že má mikrocefalii, viděla jsem to na výsledcích testů a říkal to doktor, ale vychovávám ho jako normální dítě,“ řekla Wesleyho matka Solange Ferreiraová stanici BBC.

Devětatřicetiletá Brazilka prodělala ve čtvrtém měsíci těhotenství infekci, jejíž příznaky byly podobné nákaze virem zika, tedy vysoké teploty, bolesti hlavy a kloubů. Tehdy se ještě nedělaly testy, takže Ferreiraová neví jistě, zda měla právě obávaný virus přenášený komáry.

O viru zika se začalo více hovořit loni na podzim, když se nákaza šířila v Brazílii a dalších zemích Latinské Ameriky. Dosud byla tato choroba, na níž neexistuje lék, diagnostikována ve dvacítce zemí Ameriky a výskyt byl zaznamenán i v Evropě, včetně České republiky. Příznaky nemoci jsou spíše mírné, nebezpečná je však pro vývoj plodu.

José Wesley se narodil předčasně, takže rodinu nepřekvapilo, že má menší hlavu, když byl celý tak maličký. Když ale první dva měsíce života stále plakal, šla s ním matka, žijící v jihobrazilském městě Poco Fundo, k lékaři. Tomografie potvrdila malformaci mozku způsobenou kongenitální infekcí, tedy infekcí během těhotenství matky.

„Teď bych si nejvíce přála, aby se začalo s léčbou, aby nebyl postižený ještě více, než je,“ řekla Wesleyho matka. Léčba mikrocefalie neexistuje a nejzávažnější případy končí smrtí plodu či novorozence v prvních dnech či týdnech života. Aplikuje se však terapie, která má podpořit vývoj dítěte, aby jeho život co nejvíce přiblížila životu zdravého dítěte. Jde například o fyzioterapii či výuku řeči.

Wesleyho rodina používá vlastní „léčebné“ metody. Starší sourozenci mu pouštějí hudbu a koupají ho, aby ho uklidnili. Právě fotografie maličkého Josého v kyblíku vody ho nejvíce proslavila. Jejím autorem je fotograf agentury AP Felipe Dana.

Příčina mikrocefalie je buď dědičná, nebo sekundární, tedy například v důsledku infekce, vlivu toxických látek či ionizujícího záření. Mozek dítěte pak roste pomaleji a jelikož nedochází k tlakům potřebným k roztažení lebečních kostí, je menší i hlava.

Většina dětí s mikrocefalií má menší mozek a vykazuje mentální a tělesné vývojové poruchy. Děti trpí opožděným vývojem řeči, chůze či společenského chování, některé jsou hluché či nedoslýchají. Mají také vyšší náchylnost k infekčním nemocem. Některé mohou mít ochrnuté končetiny.

Mnoho osob s mikrocefalií ale může trpět pouze drobnými poruchami a mentálně mohou být zcela normální.

Mikrocefalie se dá odhalit až koncem druhého trimestru těhotenství ultrazvukem. Je poměrně vzácná, objevuje se v jednom případu na deset až patnáct tisíc porodů.

V Brazílii, která je nejvíce zasažena virem zika, od loňského října diagnostikovali mikrocefalii u více než 580 novorozenců, dalších asi 4100 případů se prošetřuje. Asi 30 dětí na ni od října zemřelo, dalších 80 úmrtí se vyšetřuje.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.