Vozíčkáři z TJ Léčebna Košumberk slavili úspěch

Město Brno o víkendu hostilo turnaj 1. ligy v boccie, což je halová úprava hry pétanque pro vozíčkáře s koženými míčky.

Luže – TJ Léčebna Košumberk vyslala 3 sportovce a všichni vybojovali nad očekávání výborná umístění. Nejlépe si vedl Leoš Lacina (53 let, Kutná Hora) v kategorii BC4.

Paralympijský medailista z Londýna 2012 prohrál pouze jediný zápas a umístil se na prvním místě. Druhou příčku v kategorii BC3 (hráči s nejtěžším handicapem) obsadil Adam Peška (18 let, Rohovládova Bělá).

Ve stejné kategorii nedosáhla těsně na stupně vítězů teprve patnáctiletá Marcela Čermáková (Pardubice) – 4. místo.

„Bylo to náročné,“ uvedl Jaroslav Hantl, hlavní trenér TJ Léčebna Košumberk.

„Boccia přechází na nový soutěžní systém, ve kterém je sice méně hráčů v jednotlivých ligách, ale hraje se více zápasů systémem každý s každým.“ pokračoval Hantl.

„Některé zápasy trvají přes hodinu. S přípravou klidně hodinu a půl. V některých kategoriích museli hráči odehrát tři až čtyři zápasy za jediný den! Báli jsme se, aby takový maraton sportovci vydrželi. Cílem bylo přežít, udržet se v lize a nespadnout do baráže. To, že se všichni tři probojovali tak vysoko a zahrají si na mistrovství republiky v play off, je prostě úžasné!“ zakončil Hantl.

Mistrovství České republiky (play off) v boccie se uskuteční spolu s baráží ve Velkém Meziříčí ve dnech 23. a 24. 4. 2016.

Do baráže o 2. ligu se už probojoval z regionálního kola další „Košumberák“ Tomáš Born (22. let, Pardubice) ze stejné tréninkové skupiny jako Čermáková a Peška působící při ZŠ a PrŠ Svítání. Poslední finalisté pro postup či sestup v baráži budou známi po turnaji 2. ligy v boccie, který proběhne o prvním dubnovém víkendu v Krupce za účasti dalších tří sportovců z TJ Léčebna Košumberk.

Boccisty z TJ Léčebna Košumberk podporuje prostřednictvím grantu Pardubický kraj a město Luže. Dále společnosti Iveco Czech Republic, a. s., Brück AM spol. s r.o., Exekutorský úřad Šumperk a Gipsmont spol. s r.o. Chrudim. Poděkování patří též Základní škole a Praktické škola SVÍTÁNÍ, o.p.s. a Hamzově odborné léčebně pro děti a dospělé, které poskytují tréninkové zázemí pro přípravu sportovců s handicapem.

Boccia má podobná pravidla jako francouzský pétanque. Hraje se v hale na rovném povrchu na vyznačeném kurtu (6 m na šířku a 10 m na délku), kde je cílem hry přiblížit se svými míčky co nejblíže k hlavnímu bílému míčku, který se vhazuje do pole jako první a říká se mu jack (u pétanque je označován jako prasátko nebo „košonek“). Každý hráč (v soutěži družstev pár či tým) má po šesti míčcích – jedna strana červené a protivník modré. Cílem je umístit co nejvíce svých míčů k jackovi.

Chrudimský deník
http://chrudimsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.