V Kolíně se opět sešli zdraví herci s neslyšícími

Již 21 ročníků má za sebou Celostátní přehlídka pantomimy a pohybového divadla Otevřeno, v níž se setkávají zdraví amatérští umělci s hendikepovanými, ten zatím poslední se odehrával v kolínském městském divadle.

 

Z jednotlivých představení vybral přítomný lektorský sbor osmičku reprezentativních do večerního Galaprogramu.
Stínovým divadlem Cesta kolem světa na motivy Julese Vernea jej otevřel taneční soubor Flash z Jaroměře, který se později představil ještě jednou s čistě chlapeckým tanečním vystoupením Částice ve vlnách. Žáci JKG Ostrava pobavili etudou o muži, vracejícímu se z flámu a jeho setkáním se třemi povedenými slečnami, Akordy z Červeného Kostelce pak sehrály fantazijní scénický tanec Krystalizace. Již čtvrtstoletí existuje pravidelný účastník této přehlídky, brněnský soubor neslyšících Pantomima S. I., který tentokrát rozesmál publikum svojí drsnou inspirací skladbou Autobahn německé skupiny Kraftwerk pod názvem Na dálnici.
Členové BT Studia Pardubice ukázali, jak to končí se ženou, která nezavře pusu v etudě Povídavá, pětice dívek z tanečního studia Puls Opava zatančila a využila barvy v krátkém představení My.
Tečku za průřezem letošního ročníku udělal soubor Cukr z Rakovníka, který se nechal inspirovat skladbou Cirkus Praha kapely Traband a ve stejnojmenné hříčce využil prvky nového cirkusu.
„Představení prošlo několika fázemi, včetně hledání prostředků, jak téma uchopit, pracovali jsme třeba původně s maskami nebo jsme měli vymyšlený jiný konec. V současné době se snažíme divákovi nabídnout příběh naivní dívky, která dostane od původně veselých přátel drsnou lekci,“ shrnuli pro festivalový program samotní autoři.
Coby hosté Galaprogramu se představili Taneční studio BUFO a Radim Vizváry. Prvně jmenovaní patří k nejoriginálnější neprofesionálním tanečním souborům v tuzemsku již od roku 1991 a malé i dospělé diváky v publiky rozesmáli inscenací Ze života obtížného hmyzu, v němž se po piknikovém prologu představili v krátkých a někdy dost černohumorných tanečních číslech mravenci, hrobaříci, vosy, světlušky, klíšťata, housenky a z nich vylíhlí motýli, kudlanky nábožné skandující amen, aby vzápětí při sexu své partnery zabily, čmeláci, komáři či mouchy.
Po hravém světluščím závěru sklidili bouřlivý potlesk, několikrát se vrátili na scénu a přidali ještě několik světélkujících variací. Setkání bylo tradičně proloženo rozborovými semináři, workshopy či inspirativním představením, tentokrát v podání mima, performera, režiséra, pedagoga a choreografa Radima Vizváryho, který také dvěma ukázkami ze svého celovečerního představení Sólo Galaprogram ukončil.
I on sklidil ovace a za potlesku sálu přivedl na scénu dlouholetého hlavního organizátora této přehlídky Jindřicha Zemánka.
V hledišti bohužel tradičně seděli především členové souborů, čest Kolíňáků zachraňovalo několik stálých diváků této akce, místostarosta Tomáš Růžička, vedoucí odboru školství, kultury a sportu Petr Kesner a zastupitel Jan Hora.
„Moc se mi to líbilo, škoda, že nemohly jít mé děti, ty by byly nadšené,“ podělil se o zážitek při odchodu Tomáš Růžička. Přehlídku ukončilo několik rozborových seminářů a především představení pro děti Kluk z plakátu olomouckého souboru Tramtárie.

 

ZDENĚK HEJDUK

Kolínský deník

http://www.kolinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.