Ve slovenských horách v zimě výrazně stoupl počet úmrtí turistů

Počet tragických nehod návštěvníků slovenských hor v uplynulé zimní turistické sezoně výrazně stoupl, přibylo i úrazů. Informovala o tom tamní Horská záchranná služba (HZS), podle které horští záchranáři nejčastěji pomáhali Slovákům.

Na slovenských horách přišlo o život od začátku loňského prosince do konce letošního dubna 19 lidí, a to hlavně ve Vysokých Tatrách. Ve srovnání s předchozí sezónou to znamená téměř trojnásobně vyšší počet úmrtí.

Tragicky skončilo zejména období vánočních a novoročních svátků, kdy během necelých dvou týdnů přišlo na slovenských horách o život sedm lidí. Podmínky pro turisty tehdy komplikoval nedostatek přírodního sněhu a zledovatělý terén.

HZS ve sledovaném období dohromady zasahovala u 1851 úrazů, což meziročně představuje nárůst o 7,7 procenta. Nejčastěji šlo o lyžařské úrazy, jejichž počet stoupl o bezmála šest procent na 1619 případů.

Více než polovinu (50,7 procenta) z celkového počtu zraněných tvořili Slováci. Na dalších místech skončili Poláci (17,4 procenta) a Češi (6,75 procenta), kteří v minulosti v souvislosti s tragickými nehodami na Slovensku čelili kritice, že podceňují rizika spojené s pohybem ve vysokohorském terénu.

Zásahy horských záchranářů na Slovensku jsou zpoplatněny. Vícero pojišťoven ale nabízí pojištění, které kryje náklady na záchrannou akci. Pojištění je také zpravidla zahrnuto v ceně skipasů pro případ úrazu na značených lyžařských tratích.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.